Venus şi Jupiter, întâlnire de gradul III

2

Marţi 13 este ziua în care planetele Jupiter şi Venus s-au gândit să îşi dea întâlnire în spaţiul cosmic. Asta înseamnă că ele se vor afla în punctul de maximă apropiere una de cealaltă (văzut de pe Pământ), iar noi vom observa pe cer două stele extrem de luminoase, intense, foarte apropiate una de cealaltă.

 

 

Apropierea celor două planete a putut fi observată încă de aseară, ele fiind printre primele lumini pe cerul de la apus, extrem de strălucitoare şi bizar de apropiate. Însă astfel de conjuncţii, de fapt, nu sunt deloc rare, doar că puţină lume mai are timp să observe fenomenele de pe cerul înstelat. Doar 3 grade le vor separa în această seară, ca distanţă cosmică, în vreme ce aseară păreau perfect aliniate, spun specialiştii în astronomie. În această seară, Venus va fi steaua aflată puţin mai sus, în partea dreaptă a lui Jupiter.

Gradul de strălucire al celor două planete creşte şi el odată cu această conjuncţie. Pentru ochiul nostru, Venus va fi mai strălucitoare (cam de opt ori faţă de Jupiter). Astfel de apropieri între cele două planete au loc la aproximativ 13 luni, iar circumstanţele unei „întâlniri” sunt similare (cât de cât) la 24 de ani (distanţa la care se regăsesc una faţă de cealaltă, mai exact, unghiul de întâlnire etc.). Aşa că ieşiţi afară în această seară, ieşiţi în afara oraşelor, cel mai bine, ca să vedeţi cele două planete strălucind fascinant deasupra Pământului, distingându-se, prin intensitate, de toate celelalte stele.

 

Sursa şi foto: Discovery News

 


2 comentarii

  1. Se vad bine si din New York! Am stat pe balcon pana au disparut undeva in peisajul urban. Aici sunt calduri de vara. Cerul avea limpezime de cristal, fara reflectiile de lumina ale orasului, se puteau vedea si restul constelatiilor. Avantajul de a locui in suburbie. Interesant cand un avion a trecut exact printre cele doua planete. Pacat ca n-am fost pe faza, sa fac o fotografie. Sper sa le vad diseara din nou.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger