Venitul minim necondiționat, un nou drept fundamental al omului?

15

Pe data de 14 ianuarie 2013, Comisia Europeană a acceptat o Iniţiativă a Cetăţenilor Europeni cu privire la un venit minim necondiţionat în Europa, dând “undă verde” unei campanii care va dura un an şi care va implica toate ţările europene. Potrivit Institutului pentru Etică și Tehnologii Emergente (IEET), o ONG din SUA, venitul minim garantat ar trebui să fie universal, individual, necondiționat și îndeajuns de mare încât să asigure o existență demnă și participarea în cadrul societății.

 

 

Din câte aflăm de aici, venitul minim necondiționat este un venit acordat tuturor indivizilor fără ca aceștia să fie nevoiți să muncească. Este o formă de venit minim garantat care diferă de cele existente în momentul de față în anumite țări europene prin faptul că: se atribuie indivizilor, nu gospodăriilor, este acordat indiferent dacă individul are și alte surse de venit și nu implică prestarea obligatorie a unei munci sau consimțământul de a accepta un job atunci când este oferit. Potrivit IEET, el ar trebui să fie un drept fundamental al omenirii care nu numai că ar eradica nenorocirea, dar ar susține și munca neorientată spre piață, cum ar fi cea a artiștilor, părinților și voluntarilor. “Un venit minim necondiționat înseamnă sprijinirea afacerilor locale” și ne-ar ajuta să ne angajăm pe deplin ca cetățeni.

IEET trimite și la pagina inițiativei cetățenilor europeni amintită mai sus, care e disponbiliă și în limba română și are pagină de Facebook. “Până la data de 14 ianuarie 2014 trebuie să contactăm 500 de milioane de cetăţeni  din Europa şi să strângem un milion de semnături”, spun organizatorii campaniei. “15 State Membre UE deja susţin această iniţiativă istorică. Pentru a ajunge la numărul necesar de semnături este nevoie de semnăturile cetăţenilor din cel puţin şapte ţări europene”. Aflați mai multe despre venitul minim necondiționat în clipul de mai jos, realizat în cadrul aceleași campanii cetățenești:

 


15 comentarii

 1. In teorie nu suna rau. Totusi, de unde ar veni acesti bani, cand in prezent nu avem fonduri nici pentru programele sociale existente? Iar daca ar avea toata lumea acest venit minim neconditionat, cati din cei care muncesc astazi ar mai munci? Avand in vedere lucrul asta, revenim la prima intrebare, daca nu munceste nimeni, de unde vin banii? Mai mult, de unde stim ca venitul minim neconditionat ar sustine munca neorientata spre piata (artistii, voluntarii, etc), in loc sa aiba efectul total indezirabil de a sustine parazitii societatii?

  • Repartitia bogatiilor si a profiturilor este absolut injusta in practic intreaga lume. Incurajeaza interesul strict personal al citorva in detrimentul celui comunitar, avantajeaza si “confera” moralitate “lupilor umani” in opozitie cu ceilalti oameni, incurajeaza nu munca (activitate normala pentru auto-intretinerea biologica si spirituala a omului) ci profitul (in sensul acumularii de bogatie si avantaje personale indiferent, ba chiar prin lupta cu ceilalti oameni din jur; fara aportul/munca carora, pe de alta parte, nici nu poate fi obtinut profit). In masura in care statul este necesar, ar trebui sa fie reprezentantul comunitatii si sa se preocupe sa gaseasca solutii cit mai echitabile (nu inseamna neaparat “egalitariste” …termen care sperie…) pentru intreaga specie umana. Fonduri exista. Lumea este inca bogata …daca goana dupa profit nu o va secatui prea repede pentru a mai putea fi reparat ceva. Lumea (munca oamenilor) produce in continuare bogatii. Repartizate omeneste, ar permite o viata omeneasca pentru mult, mult mai multi.
   @ Eduard … si altii ingrijorati de puturosi…: daca traiti intr-un anturaj normal (nu de milionari) veti putea observa ca dintr-o suta de oameni “observabili” din jurul dvs, peste 95% lucreaza. Mai bine sau mai putin, cu mai mult sau mai putin succes sau rezultate. Dar muncesc si incearca sa isi cistige existenta. Probabil ca peste 50 – 60% dintre ei se chinuie insa, mai mult sau mai putin. Nu este just sa ii numiti puturosi.

 2. deci Europa o ia rapid spre comunism… o sa o ia in barba rau in conditiile astea. TOATE companiile vor pleca dintr-o zona in care le va omori taxarea doar ca sa dea bani nemunciti la puturosi. Trezirea, nu v-a ajuns cat comunism am avut? NU de venit gratis are nevoie europa ci tocmai de eliminarea tuturor ajutoarelor sociale astfel incat sa munceasca toti puturosii care stau acasa pe ajutoare sociale.

 3. poti pune linkul catre programul Comisiei Europene? eu nu l-am gasit.
  In momentul asta, unele tari au acest prag: se numeste ajutor social. Vine ca un procent din salariul minim pe economie, si exista niste reguli pt a aplica pt. el, si de o durata finita. Este si in Romania.

 4. Pentru Romania s-ar putea sa fie o idee avantajoasa, daca initiativa este la nivel european…macar cu “ajutorul social” sa fim la nivel european, daca cu salariul minim nu putem, si s-ar mai linisti englejii ca nu venim peste ei sa facem “turism social”…oricum, depinde mult cum este redactat textul proiectului de lege si ce “portite” lasa

 5. Pentru cei care viseaza la comunism si n-au inteles articolul este vorba de sustinerea artelor, voluntariatului, parintilor (si chiar profesorilor si doctorilor) si in general a sectoarelor care chiar conteaza dar sunt ignorate total sau aproape total

 6. In ziua de azi un asemenea venit se mai dau handicapatilor. Cei considerati fara putere si dependenti de altii. Cam asta se doreste in opinia mea, transformarea indivizilor in handicapati si dependenti de ceva. E de ajuns ca o generatie sa nu mai faca o meserie, o scoala, sau ceva concret iar acea generatie va fi dependenta de o sursa exterioara (dependenta). Atunci cand le vei lua venitul minim garantat vor face ORICE ca sa supravietuiasca fiind lipsiti de orice educatie de organizare. Cel ce ii va organiza va fi cel care le-a dat venitul. Este o capcana de inrobire bine pusa la punct…
  Venitul minim garantat… cand cineva ofera defapt ia. Vigilenta !

 7. Este singura solutie pentru a evita un dezastru umanitar, oricum, fara aceasta lege, s-ar ajunge la rechizitii, in momentul in care foamea va atinge apogeul, masele vor jefui tot, vor ataca depozite, hypermarket-uri.

 8. Pingback: Venitul minim neconditionat, un nou drept fundamental al omului? | Radio GRADO

 9. Ideea de baza e corecta si absolut necesara, dar implementarea e proasta, pentru ca se limiteaza la sistemul actual, bazat pe finante (desi in video e un moment in care arata, fara ca asta sa se regaseasca si-n comentariu, ca marea majoritate a bogatiei existente este generata de inginerii financiare, nefiind de fapt reala). Solutia e eliminarea sistemului bazat pe finante si trecerea la unul bazat pe resurse, care implicit s-ar axa pe stabilirea unui nivel de productie sustenabila adecvat unui trai decent pentru toti, nu pe continuarea complet nesustenabila a politicilor curente de crestere, pe care din pacate chiar si acest proiect, fiind bazat pe finante, le sustin implicit.

 10. Pingback: Europa în drum spre comunism. Teologie la serviciu și dreptul la venitul minim necondiționat | RISEarch

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger