Venezuela intră în vacanță forțată de o săptămână din cauza unei crize a electricității

0

Conducerea Venezuelei le-a cerut companiilor, fabricilor, școlilor, clădirilor guvernamentale și celor de birouri să se închidă timp de o săptămână, o măsură extreme de economisire a energiei într-o țară bogată în petrol care depinde în mare măsură de hidroenergie, scrie Grist.org. Concediul forțat, care va începe de lunea viitoare și îl va extinde pe cel de Paște, a fost anunțat de președintele Nicolas Maduro în timpul unui miting „anti-imperialist”. Inițial, acesta a spus că măsura va fi aplicată doar sectorului de stat, ea fiind extinsă ulterior și asupra sectorului privat.

Guvernul din statul sud-american raționalizează de luni de zile rezervele de electricitate și apă ale țării, îndemnându-i pe cetățeni să evite risipa în contextul unei secete acute care a redus producția barajelor hidroelectrice, scrie Bloomberg. Socialiștii aflați la conducere dau vina pe fenomenul climatic El Niño și pe un „sabotaj” din partea adversarilor săi politici, în timp ce criticii dau vina pe o slabă gestionare a resurselor și pe politici proaste. „Sperăm ca, cu voia lui Dumnezeu, să vină ploaia”, a spus Maduro. „Economisirea este de peste 40% atunci când se iau astfel de măsuri. Ne apropiem de un punct critic pe care încercăm să-l gestionăm”. Această măsură nu este nouă pentru Venezuela; în 2010, fostul președinte Hugo Chavez a dat un decret similar, prelungind cu trei zile concediul de Paște.

Venezuela se confruntă de multă vreme cu pene de curent care afectează serviciile publice și îi lasă pe cetățeni pe întuneric zile la rând, iar noua măsură vine după o reducere forțată a programului instituțiilor publice și al mall-urilor. Potrivit decretului, serviciile esențiale vor funcționa în regim normal, iar băncile și agențiile de colectare a taxelor își vor ajusta programele în funcție de nevoi. Săptămâna trecută, ministrul energiei din Venezuala anunța că nivelul apei din barajul Guri, una dintre principalele surse de energie ale țării, a atins cote critice. Cu toate acestea, el a spus recent că rețeaua de energie a țării nu se află pe punctul de a se prăbuși și a implorat sectorul privat să urmeze îndemnul președintelui.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger