Venezuela interzice mutilarea rechinilor şi creează un sanctuar pentru aceştia

0

Veşti bune pentru rechinii din apele venezuelene: autorităţile din această ţară au anunţat interzicerea prin lege a metodei mutilării rechinilor (tăierea înotătoarelor acestora) care duce la o moarte lentă şi chinuitoare pentru aceste vietăţi. Mai mult, un sanctuar marin a fost înfiinţat pentru a proteja diverse specii de rechini, un spaţiu unde vânarea lor este complet interzisă.

 

 

Mai bine mai târziu decât niciodată: Venezuela este ultima dintre ţările din America de Sud şi de Nord care scoate în afara legii această practică crudă aplicată rechinilor – prinşi de vii, li se taie înotătoarele şi apoi sunt aruncaţi înapoi în apă, lăsaţi să moară încet şi în chinuri. Autorităţile au stabilit şi un spaţiu-sanctuar, menit a adăposti mai multe specii de rechini, care să se poată reproduce aici în siguranţă şi unde vânătoarea de rechini este interzisă cu desăvârşire. Sanctuarul se întinde pe 3.730 de kilometri pătraţi, în Marea Caraibilor, zona arhipelagului Los Roques, o regiune turistică extrem de populară. Noul set de măsuri a fost anunţat de ministrul agriculturii şi terenurilor din Venezuela. Observatorii ecologişti au salutat măsurile, considerându-le „un pas foarte important în protejarea rechinilor pe termen lung”.

„Este foarte bine să existe o zonă de reproducere sigură pentru rechini, ca parte din procesul de conservare a acestei specii”, a punctat David Shiffman, doctorand în studiul rechinilor la Universitatea Miami. În apele sanctuarului, rechinii au mâncare din belşug şi nu sunt supuşi atacurilor altor prădători (mai ales celor din specia umană). Oamenii de ştiinţă estimează că până la 73 de milioane de rechini sunt ucişi anual pentru înotătoarele lor, cerute de bucătăria asiatică (în special din China şi sud-estul Asiei) pentru un soi de supă, cunoscut drept „supa de înotătoare de rechin”. Studii recente au arătat că aceste înotătoare nici măcar nu sunt indicate pentru consum, deoarece conţin un nivel ridicat de mercur şi o neurotoxină cu rol în declanşarea afecţiunilor neurodegenerative.

 

Sursa şi foto: Our Amazing Planet

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger