Vecinătatea unui bar îi încurajează pe oameni să bea peste măsură sau băutorii au tendința să se mute mai aproape de baruri? Un nou studiu arată că a doua variantă este mai des întâlnită.
Cercetătorii finlandezi au descoperit că din aproape 55.000 de adulți urmăriți de-a lungul a șapte ani, cei care s-au mutat mai aproape de un bar au început să bea mai mult.
Când o persoană s-a mutat cu un kilometru mai aproape de un bar, “șansele” de a deveni un băutor înrăit au crescut cu 17%. Un “băutor înrăit” a fost definit în studiu o persoană care bea aproximativ 300 ml de alcool distilat pe săptămână în cazul bărbaților și aproximativ 200 ml în cazul femeilor.
Una dintre posibilități este că băutorii aleg să locuiască aproape de baruri. Dar cercetătorii au studiat și varianta în care subiecții nu s-au mutat, ci barurile “au venit” mai aproape de ei. Rezultatele au fost similare.
Și alți factori în afară de proximitate explică asocierea observată, spune Jaana L. Halonen, cea care a realizat studiul.
Cercetătorii au mai luat in calcul nivelul de sărăcie din cartier, ținând cont de faptul că, în Finlanda, cei cu venituri mici sunt mai predispuși să devină băutori înrăiți decât cei cu venituri mai mari. Distanța față de un bar a rămas legată de posibilitatea ca o persoană să abuzeze de alcool.
Sursa: Reuters