Vechi medicament chinezesc, nou leac contra îmbătrânirii

2

Un arbust tibetan care are capacitatea de a păcăli celulele în aşa fel încât acestea să creadă că sunt permanent flămânde ar putea deveni noua armă în lupta farmaceuticii împotriva sclerozei multiple, dar şi în lupta contra îmbătrânirii, arată un articol din publicaţia New Scientist.

 

 

Rădăcinile unei hortensii albastre de tip „evergreen” (veşnic verde), numită Dichroa febrifuga, au fost folosite de secole în medicina tradiţională chinezească pentru a trata malaria. Cercetători de la „Harvard School of Dental Medicine” din Boston (SUA), coordonaţi de Tracy Keller, susţin că un ingredient activ din aceste rădăcini, numit halofuginonă, blochează procesul de declanşare a bolii (a malariei). Echipa condusă de Keller a descoperit că acest ingredient mimează o criză de proteine (non-vitale) prin blocarea unei enzime care hrăneşte un amino-acid în procesul de producere a proteinelor.

Astfel, medicamentul bazat pe acest ingredient declanşează o reacţie în cascadă care inhibă dezvoltarea paraziţilor de malarie, opreşte celulele roşii de la a produce proteine care cauzează, de obicei, inflamarea şi stopează dezvoltarea celulelor albe specifice, care duc la boli inflamatorii ale intestinelor şi la scleroză multiplă. Descoperirea poate duce la folosirea medicamentului în tratarea bolilor autoimunitare. Totodată, potrivit unor rezultate observate de cercetători pe animale, acest ingredient prelungeşte viaţa, tocmai pentru că opreşte dezvoltarea unor boli care favorizează îmbătrânirea. Keller susţine că ar putea fi utilizat cu succes în tot ce însemna farmaceutica dedicată luptei contra îmbătrânirii.

 

Sursa: New Scientist

Foto: BotanicalGarden.Ubc

 


2 comentarii

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger