Vești bune de sfârșit de an: SUA s-au ferit de uzinele pe cărbune doi ani la rând

1

Dacă deciziile majore privind schimbările climatice au rămas în coadă de pește în 2010, o privire în urmă asupra anului recent încheiat ne aduce câteva vești bune pentru mediu: pentru al doilea an la rând, nu a fost ridicată nici o uzină alimentată cu cărbune pe pământ american. Washngton Post a publicat o analiză a trendurilor de investiții din 2010 în sectorul energetic, din care reiese că industria cărbunelui începe să piardă teren. Lovit de lipsa de interes, cărbunele ar putea intra într-un declin treptat și îndelungat peste ocean.

Doi ani la rând, SUA nu au construit nici o uzină alimentată cu cărbune, deși este vorba de o națiune în care flota fabricilor pe cărbune generează aproape jumătate din energia folosită. Gazele naturale la prețuri scăzute, descoperirea de noi șișturi bituminoase, criza economică și presiunile organizațiilor de mediu au stopat, cel puțin pentru moment, această practică. „Cărbunele este un cadavru umblător”, spune Kevin Parker, unul dintre membrii comitetului exectutiv al Deutsche Bank. „Băncile nu le vor finanța (n.r. – uzinele pe cărbune). Companile de asigurări nu le vor asigura. EPA (n.r. – Agenția pentru Protecția Mediului din SUA) le hăituiește…Iar economia pentru ecologizarea lor nu funcționează”.

Din 2000 până în 2008, în SUA a început munca de construcție la 20 de uzine alimentate cu cărbune. Companiile energetice au renunțate la planurile de înălțare a alte 38 în 2009, iar 48 de fabrici poluante au fost propuse pentru scoaterea din uz. Cu toate acestea, noi investiții ar putea să-și facă loc în sectorul mânjit cu cărbune în viitorul apropiat, grație unui Congres american mai solidar cu combustibilii „murdari”, cum este cel care se pregătește să ia frâiele.

Chiar și așa, cărbunele va pierde teren, estimează specialiștii. Rașchetarea vârfurilor muntoase, o formă de minerit cu explozibil prin care sunt îndepartate sute de metri din piscul unui munte pentru obținerea carbunelui, este profund dezaprobată, semnele încălzirii globale (la care contribuie în primul rând arderea cărbunelui) încep să se facă tot mai vizibile în ochiului publicului global, iar sursele alternative de energie devin tot mai ieftine și mai rapid disponibile. Așa că nu este de mirare că investitorii întorc spatele cărbunelui.

Sursa: Tree Hugger

Foto: EPA

Citiți și:

China susține că a dezvoltat o nouă tehnologie nucleară

7 metode simple şi puţin ştiute pentru economisirea banilor la iluminatul casei

Poluarea cu mercur cauzează homosexualitate la păsări

Tags:Un comentariu

  1. Pingback: Empire State Building, cel mai mare cumpărător de energie verde din New York » Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger