Văzut din spaţiu, lacul sărat Dundas pare o pictură modernă

0

Lacuri sărate de mărimi diferite apar în tot în sud-vestul Australiei, iar unul dintre cele mai mari este lacul Dundas (în imagine). Se află la 130 de kilometri distanţă de oraşul de coastă Esperance, într-o regiune cu puţine căderi de precipitaţii şi cu foarte mult soare. Şi are o concentraţie atât de mare de sare, încât pare un tablou în sare, dacă este privit din spaţiu, mai cu seamă.

 

Acest lac încrustat cu sare prezintă o imagine senzaţională sateliţilor care roiesc pe deasupra lui, mai ales pentru că are multe insuliţe care se iţesc deasupra nivelului apei. Astfel, un satelit NASA a capturat imaginea de mai sus la finalul lunii noiembrie a anului trecut: ceea ce se vede este culoarea naturală a formei de relief, văzută din spaţiu (imaginea a fost întoarsă, astfel încât nordul se află în partea dreaptă). La sud-vestul lacului (în imagine, stânga sus) se află terenuri agricole, identificabile în imagine prin liniile clare şi drepte. În contrast, conturul lacului este inegal, cu fâşii lungi de pământ croindu-şi drum în apele sale dinspre est şi vest.

Studii geologice au indicat că acest lac sărat a fost, mai demult, parte dintr-un ecosistem foarte diferit de ce este acolo în prezent. El se află la capătul sudic al unei salbe de lacuri de acest fel, care se întinde pe aproximativ 170 de kilometri de la nord la sud. Analiza stratificării (pe partea solidă a lor, pietrele) a sugerat specialiştilor că aceste lacuri au fost parte din canale masive de drenaj. Se presupune că vechiul canal pe locul căruia se află acum lacul Dundas s-ar fi format înainte de perioada Jurassic (adică înainte de era dinozaurilor). La vremea respectivă, Australia şi Antarctica erau parte din acelaşi continent. Oamenii de ştiinţă mai presupun că acel mare canal de drenaj, acum transformat în lacuri sărate, ar fi fost alimentat de apele Antarcticii, acum îngheţate şi aflate la 3.800 de kilometri distanţă.

 

Sursa: Our Amazing Planet

Foto: NASA

 

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger