Vaticanul va deschide duşuri şi frizerii pentru persoanele fără adăpost

0

Ne-am obişnuit deja să nu treacă prea multe zile până la o nouă ştire despre Papa Francisc şi despre ultimele lui iniţiative sau luări de poziţie, dintre care multe stârnesc controverse. Pontiful care, printre altele, crede că teoriile evoluţiei sunt corecte, susţine lupta anti-fracking, condamnă risipa de hrană sau avertizează asupra schimbărilor climatice, a dispus de curând crearea unor băi publice în Piaţa Sfântul Petru, destinate persoanelor fără adăpost.

 

635588123197516074-EPA-VATICAN-HOMELESS

 

La cele trei băi publice şi la frizerie vor putea veni toţi “drumeţii fără adăpost,” după cum i-a numit Vaticanul pe oamenii străzii. Fiecare dintre ei va primi un prosop, lenjerie intimă curată, săpun, deodorant, pastă de dinţi, lamă de ras şi loţiune după ras. Duşurile vor fi deschide în fiecare zi, cu excepţia zilei de miercuri, când Piaţa se aglomerează pentru audienţele papale, iar frizeria va fi deschisă lunea. La Roma, frizeriile sunt închise în această zi, iar frizerii vor putea face astfel muncă voluntară în slujba celor nevoiaşi. Potrivit unui comunicat de la Vatican, băile au fost realizate cu ajutorul unor tehnologii înalte, pentru ca standardele de igienă să fie uşor de păstrat.

Întreaga iniţiativă, concepută în scopul de a reduce stigma în rândul persoanelor fără adăpost, adesea criticate pentru apariţia neîngrijită şi mirosul neplăcut. Finanţarea ei s-a făcut din donaţii şi din vânzarea unor pergamente cu binecuvântări papale.

Deschiderea băilor nu e singura măsură pe care Vaticanul a luat-o pentru ajutorarea persoanelor marginalizate: de Crăciun, a împărţit nevoiaşilor din Roma 400 de saci de dormit, apoi a distribuit 1.500 de cartele telefonice migranţilor din insula Lampedusa, iar zilele trecute a oferit celor fără casă 300 de umbrele, uitate de-a lungul timpului de vizitatorii de la Muzeul Vaticanului.

 

 

Această schimbare de viziune în ceea ce priveşte tratarea oamenilor străzii intervine în contextul în care numeroase oraşe occidentale optează pentru măsuri din ce în ce mai ostile. De la ţepuşele din pavajul Londrei (foto sus) sau băncile anti-somn din Tokyo, până la scoaterea în afara legii a persoanelor fără adăpost la Budapesta. Doar în ultimele luni, Franţa a stârnit de două ori valuri de protest, prin două măsuri locale considerate discriminatoare: obligarea acestor oameni să poarte semne distinctive (la Marsilia) şi cuştile pentru oameni ai străzii din Angouleme. O altă tendinţă este aceea de a pedepsi prin lege pe cei care îi ajută pe oamenii fără adăpost, cum se întâmplă în cele 33 de oraşe americane unde e interzis să oferi le mâncare sau, mai nou, în Norvegia, unde s-a interzis cerşetoria.

Sursa: USA TodayFoto: Angelo Carconi / epa

 

Puteţi citi şi:

Doi tineri şi-au transformat duba într-o spălătorie auto pentru oameni fără adăpost

FOTO Alice în ţara săracilor

FOTO Un om al străzii pozează în ţinutele lui improvizate

 

Think Outside the Box este o publicaţie independentă. Puteţi susţine activitatea publicaţiei şi realizarea articolelor pe teme sociale importante, prin donaţii. Orice contribuţie contează. Vă mulţumim!

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger