Vaticanul îndeamnă la o deşteptare morală a politicienilor pe tema schimbărilor climatice

0

Utilizarea tot mai accentuată a combustibililor fosili distruge Pământul “la o scară aproape imposibil de măsurat”, a spus cardinalul Peter Turkson, omul-cheie al Papei Francisc pe aspecte de pace şi dreptate, subliniind că “o convertire” totală a inimilor şi minţilor este necesară dacă omenirea vrea să învingă încălzirea globală, scrie The Guardian. Declaraţia a fost făcută în cadrul unui summit organizat la Vatican pe tema sărăciei şi a schimbărilor climatice. Apelul lui la deşteptare morală a fost adresat politicienilor şi credincioşilor şi este un precursor al mult aşteptatei circulare papale scrisă de Turkson şi de Papa Francisc, ce va fi lansată în iunie.

 

Papa Francisc şi Ban Ki-moon

 

“În nechibzuinţa noastră, încălcăm unele dintre cele mai fundamentale graniţe naturale ale planetei”, a avertizat Turkson. “Iar lecţia din Grădina Edenului transpare şi astăzi: mândria, orgoliul, egocentrismul sunt întotdeauna periculoase, într-adevăr distructive. Aceeaşi tehnologie care a adus multe recompense este pe cale să aducă o mare năruire”. Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, care a avut prezentarea principală în cadrul summit-ului, crede că circulara papală, laolaltă cu discursurile Papei de dinaintea adunării generale a ONU şi a Congresului american, vor avea un impact profund asupra negocierilor privind schimbările climatice.

“[Scrisoarea papală] va comunica lumii că protecţia mediului este un imperativ moral şi o datorie sacră pentru toţi credincioşii şi oamenii cu conştiinţă”, a spus Ban Ki-moon, care mizează pe “vocea şi autoritatea morală” a Papei pentru accelerarea discuţiilor. Cuvântarea Suveranului Pontif programată pentru luna septembrie va fi prima rostită de un papă înaintea unei sesiuni speciale a adunării generale a ONU. Atât Turkson, cât şi Ban Ki-moon au accentuat că oamenii de ştiinţă şi credincioşii sunt uniţi în lupta cu schimbările climatice. “Ştiinţia şi religia nu sunt pe poziţii diferite la capitolul schimbări climatice. Ele sunt complet aliniate [în această privinţă]”, a spus secretarul general al ONU. “Împreună trebuie să comunicăm clar că ştiinţa din spatele schimbărilor climatice este profundă, sănătoasă şi neşovăitoare”.

Cardinalul Turkson i-a îndemnat pe liderii aparţinând tuturor confesiunilor religioase să fie modele de urmat. “Gândiţi-vă ce mesaj pozitiv s-ar transmite dacă bisericile, moscheele, sinagogile şi templele din întreaga lume ar deveni neutre în ceea ce priveşte emisiile de dioxid de carbon”, a spus el. “Într-un moment ca acesta, lumea caută lideri spirituali pentru călăuzire. De aceea Papa Francisc a ales să trimită o circulară privind protecţia mediului în acest moment unic din istorie”. Citiţi restul articolului pe The Guardian.

 

Puteţi citi şi:

Vaticanul va deschide duşuri şi frizerii pentru persoanele fără adăpost

Papa Francisc: “Teoriile evoluţiei şi Big Bang-ului sunt corecte”

Pentru prima dată în 600 de ani, Vaticanul a închiriat Capela Sixtină unei corporaţii

“Homosexualii au înzestrări şi calităţi pe care le pot oferi comunităţii creştine”, spune Vaticanul

“Dacă distrugem Creația, Creația ne va distruge pe noi”. Papa Francisc îi îndeamnă pe creștini să combată schimbările climatice, în contexul exploatării naturii de către bogați

Papa Francisc și “tirania capitalismului”

Papa Susține lupta anti-fracking

Papa îi sfătuiește pe preoți să-și cumpere mașini mai modeste

Papa Francisc: A arunca mâncarea e ca și cum ai fura de la săraci

Papa vrea să pună la punct călugărițele “feministe radicale”


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger