Vaticanul face un sondaj bisericesc global pe teme precum căsătoriile gay sau contracepția

0

Sfântul Scaun a supus unui sondaj toate parohiile din lume pentru a vedea cum tratează subiecte sensibile ca divorțul, contracepția, sau căsătoriile între persoane de același sex, scrie The Guardian. Chestionarul trimis la jumătatea lui octombrie reflectă dorința Papei Francisc de a renunța la abordarea “Vatican-centrică”, cum o numește, și de a-i implica pe liderii bisericilor locale în luarea deciziilor.

 

Captură din sondaj

 

Chestionarul întreabă dacă mariajele gay sunt recunoscute în țările respective, cum slujesc preoții cuplurile de același sex sau cum ar reacționa bisericile dacă persoanele gay ar cere educație religioasă sau împărtășanie pentru copiii lor. Sfântul Scaun întreabă și “cum este proclamată mila dumnezeiască” în cazul cuplurilor separate, divorțate sau recăsătorite și cere informații suplimentare privind grija pastorală față de oameni care conviețuiesc în afara căsătoriei. Parohiile mai sunt întrebate și dacă sunt de părere că bărbații și femeile au tendința să urmeze învățăturile bisericești ce interzic folosirea contracepției artificiale.

Introducerea sondajului așterne pe masă o listă de teme despre care documentul spune că nu au fost tratate până acum câțiva ani, cum ar fi familiile cu un singur părinte, poligamia, căsătoria între persoane de confesiuni religioase diferite sau “formele de feminism ostile bisericii.” Mamele surogat sunt numite în document “pântece de închiriat”, iar sondajul stabilește ca provocare nouă “uniunea de același sex între persoane cărora nu rar li se permite să adopte copii.” Rezultatele sondajului vor stabili agenda de discuție pentru un sinod extraordinar cu președinții conferințelor naționale ale episcopilor, în octombrie 2014.

Aflați mai multe detalii pe The Guardian.

 

Puteți citi și:

Papa vrea să le pună la punct pe călugărițele ”feministe radicale”

Papa îi sfătuiește pe preoți să-și cumpere mașini ”mai modeste”


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger