Vaticanul a suspendat un episcop german care și-a renovat casa cu 40 de milioane de dolari

0

Papa Francisc l-a suspendat din funcție pe episcopul Limburgului, Franz-Peter Tebartz-van Elst, care a cheltuit peste 42 de milioane de dolari din fondurile Bisericii pentru a-și renova reședința, printre noile sale accesorii numărându-se și o cadă în valoare de 20.000 de euro. Suveranul pontif a încercat de la numirea sa să promoveze smerenia și modestia în rândul clericilor, scrie USA Today, iar episcopul a așteptat opt zile în Roma pâna a reușit să intre în audiență la Papa Francisc.

 

Potrivit media germane, reședința episcopului din micul oraș german are o masă de conferință de 34.000 de dolari și o capelă privată care a costat 4 milioane de dolari. Locuința mai include birouri, apartamente private, camere pentru călugărițe și un muzeu. Tebartz-van Elst s-a apărat spunând că aceste cheltuieli au vizat 10 proiecte și că au existat costuri suplimentare din cauza reglementărilor privind clădirile aflate sub protecție istorică. “Decizia Papei oferă șansa unui pas înainte către un nou început al Diocezei Limburg, pentru că situația devenise o povară în creștere pentru credincioșii de acolo și pentru toată Germania”, a spus Alois Glueck, președintele Comitetului Central al Germanilor Catolici. Vor urma investigații, dar Franz-Josef Bode, episcop în Osnabrueck, spune că sunt slabe șanse ca Tebartz-van Elst să fi repus în funcție.

Episcopul Limburgului se află sub cercetare atentă în Germania de când documente prezentate în tribunal și articole de presă au atras atenția că renovarea complexului de clădiri care servește drept reședința diocezei a depășit bugetul cu zeci de milioane de dolari. Tebartz-van Elst i-ar fi cerut arhitectului Michael Frielinghaus să ridice o casă a Domnului care „să fie plină de demnitate și după un secol” și i-a dat mână liberă să cheltuiască oricât. În Germania, contribuabilii creștinii care aparțin Bisericii sunt nevoiți să plătească 8%-10% din venituri pentru a sprijini operațiunile Bisericii. Aceasta din urmă nu este obligată însă să dezvăluie public sumele pe care le adună, însă patru mari dioceze au făcut asta recent în semn de răspuns la izbucnirea scandalului. Mai multe detalii, pe USA Today.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger