Vara caldă aduce iarnă rece

0

 

Un studiu publicat în revista Environmental Research Letters susţine că sezonul de vară călduros poate aduce un sezon de iarnă rece, fapt care ar putea explica iernile grele din emisfera nordică, spun autorii studiului.

 

Temperaturile în creştere şi topirea gheţurile arctice aduc mai multă zăpadă în luni de toamnă, la altitudini mai joase, fapt care afectează modelul atmosferic ce duce la apariţia iernilor grele, friguroase, spune studiul. Tendinţa cea mai puternică de răcire pe sezonul de iarnă a fost observată în estul SUA, sudul Canadei şi parte din nordul Eurasiei. Aici şi-au derulat cercetarea omenii de ştiinţă de la universităţile Massachusetts şi Alaska (Fairbanks). Ei spun că această tendinţă nu poate fi explicată prin teoria variaţiei naturale a climei. Rezultatele măsurătorilor realizate de ei au arătat încălzire accentuată în iulie, august şi septembrie în regiunea arctică, cu continuitate pe durata toamnei şi care, potrivit observaţiilor lor, accelera procesul de topire a gheţurilor de pe ape.

Clima mai caldă, combinată cu topirea gheţurilor, permite atmosferei arctice să reţină mai multă umezeală şi creşte probabilitatea precipitaţiilor peste zone sudice, precipitaţii care vor cădea sub formă de zăpadă. Cercetarea oamenilor de ştiinţă a arătat că media căderilor de zăpadă din Eurasia a crescut în ultimele două decenii. Potrivit opiniei lor, această creştere are un efect complex asupra Oscilaţiei Arctice, care o face să rămână în faza negativă. În această fază, un sistem cu presiune ridicată se menţine deasupra regiunii arctice, împingând aerul mai rece în zonele de latitudine medie (precum SUA sau nordul Canadei), fapt care declanşează ierni mai reci, explică autorii studiului.

 

Sursa: Our Amazing Planet

Foto: Zăpadă văzută din spaţiu / NOAA/NASA.

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger