Vaporul din gunoaie „Plastiki”. Jurnal de calatorie din insula de plastic

7

Dupa mai bine de trei luni petrecute pe mare la bordul ambarcatiunii „Plastiki”, fabricata din peste 12.500 de PET-uri, aventurierul si ecologistul britanic David de Rothschild, care cutreiera apele sarate pentru a pune in lumina gradul lor de poluare, a ramas socat de ce a vazut pana acum in calatoria sa.

„Dupa 100 de zile pe mare”, spune de Rothschild, „iti dai seama ca ar trebui sa se numeasca planeta Ocean, nu planeta Pamant”. Vorbele sale au razbatut pentru The Guardian din Noua Caledonie, cu o noapte inainte ca ecologistul britanic sa se imbarce in ultima bucata a calatoriei, care se va incheia la Sydney. In cele trei luni si jumatate de drumetie, mostenitorul faimoasei familii de bancheri a Angliei spune ca a avut multe de invatat despre puterea si fragilitatea oceanelor.

Calatoria sa s-a axat in mare parte pe masa imensa de gunoaie sedimentate la o distanta mica de suprafata apei intre California si Hawaii, insula din deseuri casnice cunoscuta sub numele de „Great Pacific Garbage Patch”, cu o suprafata de circa cinci ori mai mare decat cea a Marii Britanii. Aici a observat aventurierul britanic o parte din fragilitatea apelor marine si spune ca nimic nu l-a pregatit pentru ce a vazut acolo.

„Nu o vezi la inceput”, spune el. „Dar cand intri in mare si sub apa, iti dai seama ca e ca o supa, milioane si milioane de fragmente mici de plastic suspendate in apa. In mare parte sunt microscopice, dar dupa ce iti obisnuiesti ochii, incepi sa vezi bucatile mai mari reflectandu-se. Cele rosii ies cel mai tare in evidenta”.

Insula din deseuri a Oceanului Pacific a fost identificata acum 12 ani. De atunci, oceanografii au estimat ca inglobeaza in jur de 100 de milioane de tone de plastic. Unul dintre lucrurile pe care a reusit sa le demonstreze echipajul de la bordul „Plastiki” este durabilitatea polimerilor moderni care stau in spatele ambarcatiunii: sticlele de plastic presurizate ce alcatuiesc corpul navei abia ca s-au deformat in timpul calatoriei de aproape 13.000 de kilometri pe ruta San Francisco-Sydney.

Expeditia lui David de Rothschild, inceputa la sfarsitul lui martie, s-a nimerit sa fie umbrita insa de recenta scurgere de titei din Golful Mexicului. Cu toate acestea, spune ecologistul britanic, catastrofa petroliera marca BP este mic copil in comparatie cu ce au vazut membrii echipajului „Plastiki”.

Daca mortile vietuitoarelor marine din Golful Mexicului sunt pana de ordinul sutelor, potrivit unui raport ONU, fragmentele de plastic din oceane cauzeaza moartea a peste un milion de pasari marine anual si a peste 100.000 de mamifere. Dupa estimarile organizatiei internationale din 2006, 46.000 de bucati de plastic nu mai mari decat o moneda plutesc pe fiecare metru patrat din suprafata oceanelor, afectand viata marina, iar de atunci, problema a luat amploare.

„Una dintre marile dificultati in a ilustra oamenilor [amploarea problemei]”, spune de Rothschild, „este ca nu poti face fotografii, fragmentele sunt prea mici. Poate ca mai relevant si mai real pentru oameni este aspectul sanatatii. Aceste particule sunt inghitite de vietuitoarele marine si ajung in circuitul nostru alimentar. Toti o facem: aruncam chestiile astea, aceste ambalaje, la cosul de gunoi si credem ca au disparut. Insa se intorc intr-un fel sau altul. O parte din ele ajung pe farfuriile noastre”.

Mai departe, echipajul „Plastiki” spune ca a prins doar cateva bucati de ton in trei luni petrecute pe mare, ceea ce ar sustine afirmatia ca 80% din rezervele de peste ale lumii ar fi disparut, si a observat ca in Samoa, unde satele concureaza intre ele pentru proiecte de reciclare, tinerii si batranii arunca in continuare sticle de plastic in ocean.

Foto: Reuters

Cititi si:

Vaporul din gunoaie “Plastiki”

Tags:7 comentarii

  1. Sarmanul “nimic nu l-a pregatit pentru ce avea sa vada “. Poate ar trebui sa-si intrebe neamurile a caror afaceri contribuie din greu la aceasta poluare

  2. ecologist si aventurier. ma tavalesc pe jos. era pe CNN intr-o dimineata si numa stresat nu parea pe vasul ala.

    se incearca un rebranding aici ? F.O. ddr !

  3. Pingback: Jurnalul de calatorie al vaporului "Plastiki", construit din peste 12.500 de PET-uri | www.sroscas.ro

  4. Pingback: Nemsokára célba ér a Plastiki » Think Outside The Box

  5. Pingback: Plastiki, ambarcatiunea construita din sticle de plastic, a ajuns cu bine la finish » Think Outside The Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger