Vânzările de marijuana din statul Colorado s-au ridicat în 2015 la un miliard de dolari

0

Începând cu 2012, un adult din Colorado poate cultiva legal până la 6 plante de marijuana și poate consuma această plantă în spațiul intim, iar din 2014, statul american a reglementat și comerțul cu marijuana, folosită în scopuri recreative. De altfel, de când a legalizat canabisul, Colorado folosește mare parte din impozitele obținute pentru a construi școli. Cele mai noi informații arată că afacerea cannabisului s-a ridicat anul trecut în statul american la un miliard de dolari.

Din acești bani, adminitrația a încasat peste 135 de milioane de dolari din taxe și impozite doar pentru 2015. De această dată, către proiecte de construcție a școlilor vor merge 35 de milioane de dolari.

Valoarea vânzărilor de marijuana – atât în scopuri medicinale, cât și recreative – a crescut anul trecut cu 300 de milioane de dolari față de 2014. La fel și taxele și impozitele, cu circa 59 de milioane. În 2015, s-au deschis din ce în ce mai multe magazine care comercializează marijuana și mai multe orașe au permis industriei să se extindă.

Printre alte beneficii aduse de legalizarea marijuanei, se numără, după cum arată studiile, scăderea ratei infracţionalităţii cu 15% în Colorado, în vreme ce rata crimelor a scăzut cu şi mai mult – 42%. Un alt beneficiu este reducerea drastică a şomajului, la pachet cu o creştere economică a afacerilor diverse, care profită, şi ele, de infuzia de lichiditate generată de comerţul cu marijuana.

După cum spunea într-un interviu pentru TOTB Ethan Nadelmann,  fondatorul Drug Policy Alliance, principala  organizație neguvernamentală din SUA care combate războiul împotriva drogurilor, ”argumentul principal pentru reformă este faptul că politica prohibiționistă punitivă a eșuat aproape total în atingerea obiectivelor ei, după multe zeci de ani. Al doilea argument este prețul: în SUA, de exemplu, războiul împotriva drogurilor costă statul între 50 și 100 de miliarde de dolari anual. În alt treilea rând, și cel mai important, este faptul că prohobiționismul a accentuat dramatic consecințele negative ale consumului de droguri. Dacă ne uităm la amplificarea crimei organizate, a violenței și a corupției din America Latină, din Caraibe sau Afganistan, avem o situație foarte similară cu ce se întâmpla pe vremea prohibiției alcoolului și a lui Al Capone. Dacă ne uităm la răspândirea HIV, a heptatitei C și la mortalitatea provocată de supradoze, ele sunt determinate într-o măsură mult mai mare de prohibiție decât de drogurile ca atare. Apoi, dacă ne uităm la SUA, observăm o rată de detenție uriașă, ceea ce e tot o consecință a politicii de prohibiție punitive.”

Sursa: Huffington Post


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger