Vântul este cea mai ieftină sursă de energie pentru Europa

0

Un raport realizat pentru Comisia Europeană susţine că vântul oferă cea mai ieftină sursă de energie din lume, luând în calcul factori precum calitatea aerului, impactul asupra sănătăţii, costurile, schimbările climatice etc. Raportul se referă, mai concret, la vânturile continentale, scrie publicaţia The Guardian.

 

 

Raportul a fost realizat de către compania de consultaţă Ecofys, pentru Comisia Europeană şi susţine că a produce energie cu ajutorul vântului continental costă numai 133 de dolari per MW/oră, în vreme ce a produce energie cu ajutorul gazului sau cărbunelui costă până la 208 şi, respectiv, 295 de dolari per MW/oră. Raportul oferă, totodată, o istorie detaliată a subvenţiilor acordate pentru cărbune, gaz şi energie nucleară şi remarcă faptul că, atunci când aceste subvenţii nu sunt luate în calcul (şi nici alte costuri nu sunt luate în calcul, precum cele din taxe sau din fonduri pentru sănătatea publică), combustibilii fosili şi energia nucleară par a fi mai eficiente, din perspectiva costurilor, decât sunt, în realitate.

“În ciuda deceniilor de subvenţionare, tehnologiile pentru cărbune şi energie nucleară sunt încă dependente de sprijinul public, la fel de mult precum energia solară, în prezent. Diferenţa este că, în cazul energiei solare, costurile continuă să scadă, rapid. Dacă ne raportăm la toate costurile suportate de societate, aşadar, raportul demonstrează că a susţine combustibili fosili şi energie nucleară este de departe mult mai scump decât a susţine energia solară”, susţine Frauke Thies, director în cadrul European Photovoltaic Industry Association. Comisarul european pentru Energie, Gunther Oettinger, spune că raportul este numai un prim-pas în a înţelege mai bine impactul subvenţiilor în domeniul energiei şi că vor exista şi alte rapoarte pe această temă, în viitor. Unele rezultate ale raportului au fost făcute publice, mai cu seamă cifre referitoare la subvenţii.

 

Mai multe detalii, în raport: Subsidies and costs of EU energy

 

Sursa: The Guardian

Foto: IH


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger