Vântul, cea mai ieftină resursă de energie regenerabilă

0

Electricitatea produsă cu ajutorul vântului este, se pare, cea mai ieftină din lume, inclusiv între energiile regenerabile, arată un raport realizat de cercetători germani şi citat de TreeHugger, via Deutsche Welle. Acest tip de energie costă puţin şi pentru că nu vine la pachet cu urmări dezastruoase pentru mediu şi sănătatea publică, precum industria cărbunelui, gazului sau petrolului (combustibilii fosili).

 

 

Iată ce spune raportul, printre altele: „Mulţi oameni consideră dificilă calcularea costului real al energiei pe care o consumă, din cauza taxelor, accizelor şi altor detalii care influenţează preţul final, plus costurile derivate – sănătate, mediu etc., care niciodată nu sunt, de fapt, incluse în suma finală, dar care există şi nu pot fi ignorate. Potrivit datelor cercetărilor, cele mai ieftine resurse energetice din lume sunt vântul şi soarele, în prezent. Un kWh (kilowat oră) de electricitate produsă cu ajutorul vântului costă, în medie, 0,07 euro; energia solară este ceva mai scumpă de atât (în special din cauza costurilor de producţie), ajungând la aproximativ 0,14 euro per kWh. În Germania, costul este de aproximativ 0,18 euro în cazul utilizării panourilor solare de acoperiş, iar în sud-estul Europei acest cost este de 0,10 euro per kWh, în acelaşi caz”.

În acelaşi timp, costul energiei nucleare este de 0,20 euro per kWh, la care se adaugă riscul omniprezent al accidentelor (precum în cazul Fukushima). În cazul cărbunelui, este vorba de 0,09 euro per kWh (cărbunele fiind, până de curând, combustibilul care genera jumătate din electricitatea produsă pentru SUA, spre exemplu), dar costurile ulterioare de mediu şi sănătate publică nu se regăsesc în această cifră. În orice fel ar fi realizate calculele, concluzia analizei cercetătorilor germani şi a editorilor TreeHugger este că energia eoliană este mai ieftină per kilowat oră decât cea produsă cu alte mijloace, un motiv în plus pentru a face lobby în favoarea folosirii ei peste tot în lume.

 

Sursa şi foto: TreeHugger

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger