Vânătorul de comori urbane: Cum să trăiești din ce pierd ceilalți pe stradă

0

Eliel Santos a avut inspirația să-și întoarcă privirea spre locurile pe care cei mai mulți le ignorăm. Pe străzi și în canalizări, dincolo de grilaje, originarul din Puerto Rico găsește zilnic adevărate ”comori”, de pe urma cărora a reușit să-și ducă viața în ultimii patru ani.

Eliel-Santos2

Santos are 38 de ani, locuiește în cartierul newyorchez Bronx, însă își petrece zilele bătând străzile orașului. Folosind ață dentară și o capcană de șoareci, bărbatul ingenios reușește să recupereze din scurgerile situate pe stradă sau pe trotuar obiectele pierdute de trecători, după minute bune de studiat ”măruntaiele” orașului. Apoi, cu mare precizie și cu uneletele adaptate în funcție de dimensiunile ”prăzii”, adună obiectele proaspăt găsite. De multe ori, găsește numai monede sau mici obiecte strălucitoare, însă dedesubturile metropolei pot fi uimitor de generoase. Uneori, Santos găsește bijuterii de valoare, bani sau gadgeturi ca iPhone-urile sau iPad-urile.

După cum arată un articol din New York Post, bărbatul s-a apucat de această ”meserie” din pură întâmplare, când a văzut pe cineva care-și scăpase cheile într-o scurgere și era în căutarea unui lăcătuș. Santos s-a oferit să-l ajute, cumpărând o capcană de șoareci, pe care a legat-o de o piatră și a întins-o prin grilaj cu ajutorul unei sfori. A reușit să recupereze cheile, primind drept recompensă 50 de dolari. Atunci i-a picat fisa că dincolo de capacele de scurgere s-ar putea afla multe lucruri de valoare, așa că s-a pus pe treabă. Până acum, cel mai valoros obiect găsit a fost o brățară de aur de 18 karate, cu diamante, pe care a găsit-o în Harlem și pe care a vândut-o contra sumei de 1.800 de dolari. Santos mai face și fapte bune, cum ar fi faptul că l-a ajutat pe un tânăr să-și recupereze verigheta dintr-o scurgere.  

De regulă, americanul spune că obține zilnic circa 150 de dolari, însă în anumite zile norocoase, suma crește la peste 1.000 de dolari. În ultima vreme, a găsit multe iPhone-uri în scurgerile din Times Square, fapt pe care și-l explică prin neatenția celor care merg pe stradă, scriind în același timp SMS-uri. Cei mai mulți nu se obosesc să-și recupereze telefoanele, așa Santos face această muncă în locul lor. În ziua în care cei de la publicația americană l-au însoțit pe teren, bărbatul a găsit un iPod Nano, un lanț de aur fals și mult mărunțiș.

S-ar părea că Santos nu este însă singurul specializat în această vânătoare de comori urbane: Raffi Stephanian folosește un cuțit de întins untul și o pensetă, pentru a recupera aurul și diamantele din canalele de scurgere sau din crăpăturile din asflatul trotuarelor newyorcheze. După părerea lui, pe străzi s-ar afla mai mult aur decât în mine, iar dacă îți propui să-l găsești, poți scoate și 200 de dolari pe zi.

Sursa: New York Post

Foto: Angel Chevrestt


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger