Testele genetice realizate de cercetătorii de la Institutul de Biologie Evoluționistă din Spania arată că un vânător-culegător care a trăit acum 7 000 de ani în Europa prezenta o combinație neobișnuită de piele și păr închise la culoare și ochi albaștri, o descoperire surprinzătoare pentru oamenii de știință, care credeau până acum că locuitorii timpurii ai Europei aveau înfățișări mai deschise la culoare.
Două schelete de vânători-culegători au fost găsite într-o peșteră montană din nord-vestul Spaniei în 2006, rămășițele fiind foarte bine conservate grație întunericului și răcorii. Cercetătorii au reușit să extragă ADN din dintele unuia dintre acești oameni străvechi și să-i secvenționeze genomul, după care au aflat că acest european timpuriu era cel mai îndeaproape înrudit genetic cu oamenii din Suedia și Finlanda, scrie BBC News. Dar deși ochii lui erau albaștri la culoare, părul îi era șaten sau brunet și avea pielea întunecată. Oamenii de știință credeau până acum că trăsăturile primilor europeni s-au deschis la culoare după ce au părăsit Africa și s-au mutat în Europa acum circa 45.000 de ani. “S-a presupus că e ceva care se întâmplat atunci când s-a trecut din Africa la latitudini mai mari, unde nivelul radiațiilor ultraviolete este foarte scăzut și unde e nevoie să sintetizezi vitamina D în piele”, spune Carles Lalueza-Fox, autorul principal al studiului. “Pielea devine mai deschisă la culoare destul de repede.”
În cazul de față, această ipoteză nu se susține pentru că individul analizat avea încă pielea întunecată la 40.000 după ce strămoșii lui au colonizat Europa. Una dintre explicații, spune Lalueza-Fox, este că pielea mai deschisă la culoare s-a dezvoltat mult mai târziu decât se credea inițial. Pe lângă asta, cercetarea a oferit și indicii legate de modul în care s-au schimbat oamenii pe măsură ce au trecut de la căutarea de hrană la agricultură. Europeanul timpuriu analizat ar fi supraviețuit cu un regim alimentar bazat în mare parte pe proteine, iar ADN-ul său arată că era intolerant la lactoză și că nu putea să digere amidonul. Aceste din urmă trăsături – toleranța lactozei și digerarea amidonului – s-au instalat după apariția agriculturii, care a modificat regimul alimentar al oamenilor.
Citiți mai mult pe BBC News.
Puteți citi și:
A fost descoperit cel mai vechi ADN uman
Cercetătorii l-ar putea reînvia pe omul de Neanderthal, dar au nevoie de o femeie curajoasă