„Vanatorii de CO2”. Esantioane de aer destinate cercetarilor stiintifice circula cu valiza diplomatica

0

Peste tot, din cel mai indepartat colt al Mongoliei si pana in mijlocul Africii sau in orice parte a Americii de Sud, bantuie o categorie inedita de voluntari. Slujitori ai stiintei atmosferei terestre – „vanatorii de CO2”! Astfel, aproape zilnic, femei si barbati umplu flacoane cu aer din atmosfera. Apoi, parcurgand uneori sute de kilometri, duc pretioasa incarcatura celui mai apropiat consultant al Statelor Unite. Recipientele, departe de a-si fi sfarsit periplul, sunt asezate intr-o valiza diplomatica si expediate cat mai repede la NOOA (Administratia Nationala Oceanica si Atmosferica), din Statul Colorado, unde sunt supuse analizei.

de Gabriela Badescu

In acest templu al cercetarii meteorologice si a climatului, pe parcursul a mai multor ani, cercetatorii americani au realizat, urmand exemplul colegilor lor francezi de la LSCE-CEA (Laboratorul de stiinte ale climei si mediului din Franta), masuratori ale cantitatii reale de CO2 si de metan (doua gaze puternice cu efect de sera) emise in atmosfera.

Programul, intitulat Carbon Tracker („Vanatorul de carbon”), vizeaza „evaluarea anuala a emisiilor de CO2, diferentiind sursele atropice de cele naurale”, dupa cum explica Lori Bruhwiler, unul dintre oamenii de stiinta care lucreaza in cadrul acestui program in Statele Unite, citat de Le Figaro.

Esantioanele care se bucura de onoruri diplomatice completeaza de fapt probele colectate de la statiile fixe. „Sunt in jur de 200 de statii in intreaga lume”, precizeaza Philippe Ciais, director de cercetare la CEA (Comisariatul pentru Energie Atomica si Energii Alternatice din Franta). Exista aproximativ 40 in Europa si „speram sa dispunem de o suta in viitorul apropiat in cadrul programului european Icos”, a adugat cercetatorul francez.

Interesul unor astfel de probe este evident, chiar daca, recunoaste Philippe Ciais, „mai e nevoie de cativa ani inainte de a putea diferentia cu precizie CO2 provenit din natura de cel legat doar de activitatile umane”. Cercetatorii vor putea confrunta aceste date cu masurile prezentate de guverne, care reprezinta rezultatul unor calcule matematice si virtuale : cantitatea de petrol sau de gaz consumata, dimensiunea septelului, suprafata padurilor etc.

Trebuie sa adaugam la aceste tipuri de masuratori un al treilea efectuat de sateliti. Primul satelit a fost lansat recent de Japonia si incepe sa obtina rezultate. Americanii urmeaza sa lanseze de asemenea un satelit in 2013, iar „in Franta este studiata posibilitatea derularii a doua misiuni spatiale”, explica cercetatorul din Hexagon. Coordonate de Cnes (Centrul national de studii spatiale), una dintre aceste misiuni vizeaza masurarea CO2, in timp ce cealalta, derulata in colaborare cu Germania, vizeaza CH4 (metanul).

Aceste masuratori sunt foarte importante pentru ca stau la baza marilor negocieri internationale privind clima. Mai ales pentru tarile industrializate care, in cadrul Protocolului de la Kyoto, s-au angajat sa reduca emisiile cu efect de sera si sa suporte sanctiuni in cazul in care nu-si ating obiectivele.

Foto: Flickr/Clinton Steeds

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger