Vânătoarea urangutanilor în Indonezia îi duce spre extincție pe spațiul regiunii Kalimantan

0

Sute de urangutani sunt vânați în fiecare an pentru a deveni hrană locuitorilor din Indonezia sau uciși de cei care își apără recoltele. Însă populația marilor maimuțe a scăzut atât de mult, în urma fenomenului, încât specialiștii se tem că o specie de urangutan (Bornean) ar putea dispărea din Indonezia.

 

Nu doar nevoia de hrană îi împinge pe locuitorii regiunii Kalimantan (insula Borneo) să omoare urangutani, ci și dorința de a-și proteja recoltele, care sunt constant atacate de uriașele maimuțe, și ele aflate în căutarea hranei. Un studiu care a implicat discuții cu 7.000 de localnici arată că, în această zonă, anual sunt uciși între 750 și 1.790 de urangutani. Rezultatele, spun autorii studiului, arată că această rată a uciderilor este suficient de ridicată pentru a constitui un pericol extrem de serios la adresa existenței speciei urangutanilor în regiunea Kalimantan. În acest spațiu conviețuiesc două specii distincte de urangutani, Bornean și Sumatran. Ambele sunt considerate în pericol de către Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii. Studiul care semnalizează posibilitatea dispariției acestor maimuțe din regiunea Kalimantan se referă exclusiv la specia Bornean.

Cercetarea a fost publicată în revista PLoS One și este citată de National Geographic. Autorii studiului au tras și o altă concluzie, în urma numeroaselor discuții cu localnicii din Kalimantan: omorârea urangutanilor ar putea fi stopată dacă oamenilor de acolo li s-ar explica faptul că acest fenomen nu mai este ”acceptabil” din punct de vedere social. Și specialiști ai Universității Oxford susțin că secretul pentru a opri acest conflict între oameni și viața sălbatică este de a oferi oamenilor răspunsuri și soluții pentru a conviețui pașnic cu animalele. Spre exemplu, în Tanzania, sătenii îndrumați de specialiști și-au protejat cirezile de animale cu garduri și alte mijloace non-violente de restricție și, astfel, atacurile marilor carnivore s-au redus considerabil (de la o medie de două pe săptămână la zero).

 

Sursa: National Geographic

Foto: Tim Laman, National Geographic

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger