Vânătoarea pentru trofeu și cotele anuale de vânătoare, interzise

0

Ministrul Mediului Cristiana Pașca Palmer a anunțat că a anulat procedura de aprobare a Ordinului de Ministru pentru derogarea intervențiilor pe speciile protejate de carnivore mari – urs, lup, râs și pisică sălbatică. Ordinul urma să aprobe uciderea a 1691 de animale protejate. De asemenea, vânătoarea pentru trofeu, precum și cotele colective anuale de vânătoare sunt de-acum interzise.

În plus, ministrul  a anunțat înființarea în cel mai scurt timp a Serviciului de Urgență Animale Sălbatice (SUAS) în colaborare cu Ministerul Afacerilor Interne. SUAS va funcționa ca un serviciu de intervenție rapidă prin care orice cetățean poate suna la 112 în caz că suferă pagube sau este în pericol din cauza carnivorelor mari. Prin SUAS se va interveni strict pe exemplarul care în mod real este periculos așa cum cere Directiva Habitate a Uniunii Europene.

De asemenea, va fi înființat la Ministerului Mediului un “Comitet pentru derogare carnivore mari” care va funcționa 24 de ore din 24 în cadrul Departamentului de Biodiversitate. Comitetul va fi responsabil cu emiterea derogărilor de care va avea nevoie SUAS în caz de necesitate de intervenție punctuală pe un animal care s-a dovedit a fi periculos.

În paralel cu aceste măsuri operative, ministrul a decis și constituirea unui grup de lucru extins de experți care să includă atât specialiști în carnivore mari cât și reprezentanți ai societății civile, ai vânătorilor și agricultorilor și ai Academiei Române. Mandatul grupului este să identifice metodologia cea mai adecvată de estimare a efectivelor de carnivore mari din România și să facă propuneri pentru managementul speciilor de carnivore mari în spiritul echilibrului ce trebuie asigurat între protecția animalelor și siguranța cetățenilor. Propunerile asumate de către grup și validate de către Academia Română vor putea fundamenta măsurile de management al carnivorelor mari pe care să le ia Ministerul Mediului în viitor.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger