Vânătoarea în Delta Dunării, în continuare interzisă. ONG-urile de mediu au oprit votarea pentru vânătoare

1

Opozanţii reintroducerii vânătorii în Delta Dunării au reuşit să întoarcă proiectul de modificare a legii la comisia de specialitate. Deputatul PDL Vasile Gherasim este cel care a propus amendamentul care permite această activitate, la patru luni de la interzicerea vânătorii în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, pe motiv că unele specii s-au înmulţit necontrolat şi pun în pericol gospodăriile oamenilor.

Reprezentanţi ai asociaţiilor Salvaţi Dunărea şi Delta, Ecopolis, Ecoassist şi Miliţia Spirituală au protestat în Camera Deputaţilor faţă de reintroducerea vânătorii, afişând de la balconul camerei un banner prin care le-au transmis deputaţilor  că “Delta Dunării este patrimoniu UNESCO, nu parcul vostru de vânătoare”. Legea a fost adoptată, joia trecută, pe articole de către deputaţi, dar ieri reprezentanţii tuturor partidelor au votat retrimiterea ei la comisia de specialitate.

Amendamentul introdus de către deputatul Vasile Gherasim prevede “valorificarea resurselor naturale din domeniul public de interes naţional prin activităţi economice tradiţionale – păşunat, cultivarea terenurilor ieşite temporar de sub ape, albinărit, recoltarea florei şi a faunei naturale terestre şi acvatice – practicarea serviciilor de turism şi agrement, a pescuitului recreativ-sportiv şi a vânătorii raţional reglementată, realizarea de servicii de transport pe canale navigabile, cu excepţia Dunării şi a braţelor sale, desfăşurate pe teritoriul rezervaţiei, precum şi desfăşurarea unor lucrări pentru întreţinerea digurilor şi a canalelor existente se efectuează pe baza actelor de reglementare a activităţilor respective, eliberate de Administraţia Rezervaţiei, stabilite prin regulamentul rezervaţiei.”

Motivaţia introducerii vânătorii constă în faptul că oamenii Deltei sunt ameninţaţi de şacali şi mistreţi care sunt în număr prea mare, dar reprezentanţii societăţii civile susţin că reintroducerea vânătorii este o ameninţare la adresa biodiversităţii din Delta Dunării, întrucât vânătoarea nu va putea fi controlată.

Şi din rândul deputaţilor au existat opozanţi ai modificării. “Este foarte benefică atenţia specială acordată Deltei Dunării, dar e regretabil că din jumătate în jumătate de an vin iniţiative care deschid porţile pentru vânătoare sportivă, activitate care nu trebuie să se întâmple”, susţine Attila Korodi, care se declară împotriva reintroducerii vânătorii în Delta Dunării.

Ministrul Mediului are, însă, o poziţie mai permisivă faţă de opţiunea de a vâna în Delta Dunării. El spune că proiectul de lege prevede condiţii stricte de vânătoare, care este necesară din cauza speciilor care provoacă pagube. “E o speranţă că nu se va vâna cum vrea fiecare”, spune Laszlo Borbely, care recunoaşte, însă, că, de obicei, problema este că nu se respectă regulile.

Amendamentul care permite vânătoarea este ambiguu, susţine Dan Bărbulescu, director executiv al Asociaţiei Salvaţi Dunărea şi Delta, iar “vânătoarea raţional reglementată” ascunde, în spatele, ei interesul personal al deputaţilor. Soluţia corectă ar fi vânătoarea de extracţie prin care s-ar rezolva problema speciilor care se înmulţesc necontrolat şi provoacă daune.

Asociaţiile de protecţie a mediului vor apela la instituţiile europene dacă proiectul va deveni lege.

Foto: Salvaţi Dunărea şi Delta


Un comentariu

  1. Pingback: Vânătoarea, sport sau cruzime? | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger