Vânătoarea ilegală de elefanţi face victime şi printre oameni

0

 

Un pădurar din Kenya a fost ucis, în timpul serviciului, de către braconierii care vânau elefanţi. Pădurarul lucra pentru organizaţia de protejare a vieţii sălbatice Wildlife Works. El a fost împuşcat într-o zonă care face parte din programul de conservare REDD (Reduced Emissions From Deforestation and Degradation).

 

Abdullahi Mohammed era pădurar (ranger) specializat în activitatea de monitorizare şi protejare a vieţii sălbatice, iar uciderea lui a şocat organizaţiile implicate în proiectele de mediu din Kenya (şi nu numai). „Este pentru prima dată în 15 ani când un pădurar de-al nostru este ucis la datorie, iar acest fapt arată o escaladare a violenţei cauzată de cererea în creştere pentru fildeş, pe pieţele estice, în special în China”, a declarat Mike Korchinsky, fondator şi CEO al Wildlife Works. Pădurarul nu era înarmat şi se afla pe urmele braconierilor, alături de alţi pădurari ai Wildlife Works şi Kenya Wildlife Service (WCS), după ce au găsit un elefant african de savană rănit. Un alt coleg de-al pădurarului a fost împuşcat, dar nu mortal şi starea lui este acum stabilă. Braconierii au fugit de pădurari şi nu au fost prinşi nici până acum.

„Acest incident subliniază realitatea ameninţării pentru comunitatea şi viaţa sălbatică din regiune. Atâta vreme cât piaţa ilegală a fildeşului continuă să existe, cu toţii sunt în pericol foarte mare. Noi vom sprijini în continuare comunitatea kenyană atât de curajoasă în lupta sa pentru protejarea mediului în care trăieşte. Nu vom uita niciodată sacrificiul celor căzuţi şi al familiilor acestora, făcut în numele protejării vieţii sălbatice”, au fost cuvintele rostite de către Korchinsky la înmormântarea pădurarului ucis de braconieri. În ultimii ani, braconajul de elefanţi şi rinoceri a urcat la cote alarmante în Africa.

Fildeşul este foarte preţuit în China şi cererea de colţi de elefant a crescut foarte mult odată cu creşterea economică şi formarea unei clase de noi îmbogăţiţi, care caută diverse obiecte „de lux”, indiferent de modalitatea de obţinere a acestora sau dacă sunt interzise ori nu. În 2005, secretariatul CITES a nominalizat China drept „singura şi cea mai importană influenţă în tendinţa ascendentă pe piaţa comerţului ilegal de fildeş din 1995 încoace”. Comerţul internaţional cu fildeş a fost interzis în 1989. În ceea ce priveşte elefanţii africani de savană, specia este listată drept „vulnerabilă” pe lista roşie a IUCN. Cele mai mari pericole pe care specia le are de înfruntat în prezent sunt pierderea habitatului, conflictul cu oamenii şi braconajul.

 

Sursa: Mongabay News

Foto: Rhett A. Butler


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger