Vacile sînt de fapt intelectuale nimfomaniace resentimentare

1

John Webster, profesor de zoologie în Bristol, a publicat o carte despre inteligența animalelor domestice – Animal Welfare: Limping Towards Eden – unde cam tot ce credeam că știm despre vaci, oi, porci, găini și așa mai departe e dat peste cap.

 

Webster și colegii lui au studiat cum se combină vacile în grupuri mici de cîte două sau patru, cu care își petrec majoritatea timpului, se curăță și se ling una pe alta. Dacă o vacă îi produce alteia o neplăcere, aceasta poate ține ranchiuna luni și chiar ani de zile, după cum se observă din comportamentul lor.

Vacile de lapte pot fi foarte sexuale. Webster povestește cum devin vacile excitate cînd una dintre ele intră în călduri – și sar pe ea și încearcă să o iubească. Vacile par calme, placide, de fapt sînt însă nimfomaniace gay – spune Webster.

Donald Broom, un profesor de zoologie de la Cambridge, a arătat cît de încîntate sînt vacile cînd au de rezolvat o problemă intelectuală.

Într-un studiu, Broom le-a dat vacilor sarcina să deschidă o ușă pentru a ajunge la mîncare. Un electroencefalograf le măsura undele cerebrale. Încă de la începutul situației, aparatele au arătat entuziasmul vacilor; cînd rezolvau problema, undele cerebrale și ritmul bătăilor inimii arătau emoția pe care o simțeau iar unele chiar săreau în sus. Cercetătorii au numit aceasta – un moment Evrika!

Presupunerea că animalele nu suferă din cauza condițiilor în care sînt crescute în ferme se bazează pe ideea că acestea au o minte rudimentară și deci o capacitate mică de suferință.

Din ce în ce mai multe studii contrazic această viziune. Keith Kendrick, profesor de neurobiologie la Cambridge, a descoperit că oile sînt mult mai complexe decît am putea bănui, că își pot aminti de exemplu peste 50 de fețe ale suratelor lor – și din profil. Pot recunoaște alte oi după un an de separare. Oile pot forma atașamente puternice pentru anumiți oameni și devin deprimate dacă se separă prea mult de aceștia. Și după 3 ani de despărțire, cînd îi întîlnesc pe oamenii îndrăgiți, oile îi întîmpină cu entuziasm.

 


Un comentariu

  1. Pingback: A tehenek és a juhok is intelligensek » Think Outside The Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger