Vacile produc mai mult lapte dacă ascultă “Everybody Hurts” de la REM

0

Fermele industriale de lapte sunt locuri zgomotoase în care vacile găsesc cu greu un moment de liniște; dacă sunt stresate, produc mai puțin lapte, și asta pentru că stresul inhibă eliberarea oxitocinei, un horman cu rol central în păroducția de lapte. Un studiu al Universității din Leicester, Marea Britanie, a oferit o soluție pentru asta: hitul “Everybody Hurts” de la REM. Melodia ar fi perfectă pentru relaxarea bovinelor care, atunci când o ascultă, eliberează mai multă oxitocină și produc mai mult lapte.

 

 

În 2001, scrie Modern Farmer, doi psihologi au agitat puțin spiritele la Universitatea Leicester după ce au arătat că vacile care ascultă muzică lentă în ferme industriale își sporesc producția de lapte cu 3%; muzica rapidă nu a produs niciun efect. Potrivit psihologilor, melodii precum “Everybody Hurts” de la REM sau “Bridge Over Troubled Water” de la Simon & Garfunkel’s le face pe vaci să producă cel mai mult lapte. Deși pare puțin, procentul de 3% poate însemna mulți bani pentru o unitate mare producătoare de lapte.

Fermierii știau însă de dinainte de psihologi că muzica poate spori producția de lapte, dacă volumul ei este constant iar stilul uniform, și apelează fiecare la genurile muzicale care se potrivesc cel mai bine vacilor lor. Cei din SUA le pun, de exemplu, muzică country sau spaniolă. Pe lângă muzică, un alt studiu din Anglia a sugerat că producția de lapte a vacilor poate crește și în timpul unei lecturi teatrale a piesei “Nevestele vesele din Windsor” a lui Shakespeare. Citiți întregul articol pe Modern Farmer, care propune și un playlist de relaxare a vacilor:

Everybody Hurts, REM

What a Difference A Day Makes, Aretha Franklin

Bridge Over Troubled Water, Simon & Garfunkel

Moon River, Danny Williams

Perfect Day, Lou Reed

Oronoco Flow, Celtic Woman

iar pentru cei care preferă muzica clasică:

Pastorala lui Beethoven

Concertul pentru flaut și harpă în Re Major, Mozart

Simfonia Nr. 5, Beethoven

Simfonia Nr. 7, Haydn

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger