Vacile in miniatura, solutia viitorului?

12

Fermierii din Statele Unite descopera tot mai incantati ca vacile in miniatura – mai scunde de un metru – pot reprezenta o solutie pentru agricultura sustenabila. “Mini-vacile” mananca mai putin, emit mai putine gaze nocive si, nu in ultimul rand, carnea lor e mai gustoasa.

Desi s-ar parea ca sunt o descoperire recenta, istoria vacilor de dimensiuni reduse are mai bine de patru secole vechime. Pe la 1600, fermierii britanici au inceput sa incruciseze rase si material genetic pentru a gasi o solutie la suprafetele reduse pe care le aveau la dispozitie pentru a-si hrani animalele.

Asa au aparut exemplarele de “mini-vaci”, dintre care cele mai cunoscute sunt acum cele din rasa Dexter. Circa 1.400 de fermieri britanici cresc astfel de animale care au inaltimi de circa 96-111 cm.

In Statele Unite – unde fiecare om consum circa 30 de kg de vita pe an – exista deja circa 20 de mii de mini-vaci, iar cresterea lor devine tot mai populara, relateaza The Guardian.

Profesorul Richard Gradwohl este “responsabil” pentru cele 18 noi rase de mini-vaci pe care le are la ferma sa din Seattle, printre care si “Panda”, o vacuta de doar 107 cm inaltime. In “colectia” sa, vacile micromini au mai putin de 96.5 cm, iar cele mai scunde de 92 cm sunt cunoscute sub numele de “vacute cupa de ceai”.

Mai nimeni nu l-a luat in serios pe Gradwohl pe cand a inceput sa isi faca cunoscute animalele. Insa el a fost nevoit sa apeleze la aceasta solutie in conditiile in care, din cauza taxelor tot mai mari, a trebuit sa isi reduca suprafata de teren arabil. Gradwohl a constatat ca, pe o suprafata de cinci acri, e mai rentabil sa cresti 10 mini-vaci, decat doua vaci de dimensiuni mari. Iar asta insemna ca putea obtine de pana de la trei ori mai multa carne desi hrana (iarba) folosita era de trei ori mai putina.

“Aceste animale sunt extrem de potrivite pentru nevoile mele”, spune Gradwohl. In plus, cantitatea de metan emisa de o vaca de dimensiuni normale este egala cu cea provenind de la zece vacute mini. Nu in ultimul rand, carnea animalelor de dimensiuni mai mici este mai gustoasa, cu o aroma naturala mult mai pronuntata.

Cititi si:

Cum sa salvezi planeta micsorand oamenii


Tags:



12 comentarii

    • Ce logica ‘de fier’ ai … dupa tine 5 vaci de 200 kg dau mai putina carne decat vaci de 500 kg? Tie ti-a scapat acest pasaj sa inteleg…

      “Gradwohl a constatat ca, pe o suprafata de cinci acri, e mai rentabil sa cresti 10 mini-vaci, decat doua vaci de dimensiuni mari. Iar asta insemna ca putea obtine de pana de la trei ori mai multa carne desi hrana (iarba) folosita era de trei ori mai putina.”

  1. Pingback: Tweets that mention Vacile in miniatura, solutia viitorului? » Think Outside The Box -- Topsy.com

  2. Ia uite cum n-au “cercetatorii britanici” pe ce-si pierde timpul si banii… Daca au nevoie de animale mici care sa dea si carne si lapte, in loc sa faca tot felul de experiente genetice sa micsoreze vaca, mai bine ar cerceta caprinele… 😛

    • Pt cercetatorii care citesc commentul anterior si se simt nedreptatiti: am vizionat aseara documentarul “Food Inc”, asa ca nu prea mai am pareri bune despre genetica, organisme modificate genetic, in general despre implicarea omenirii in mediul inconjurator, cu orice pret si cu orice consecinte (imprevizibile de obicei)

      • Faci o confuzie… e o diferenta majora intre alterarea naturala a ADN-ului (combinarea raselor) si alterarea artificiala (modificarea unor structuri specifice dintr-un ADN normal)…

Reply To adina Cancel Reply

Advertisment ad adsense adlogger