Cercetătorii de la Universitatea British Columbia au descoperit că vițeii care cresc singuri au performanțe mai scăzute la testele cognitive decît cei care au crescut cu un tovarăș. Singurătatea nu e o combinație bună nici măcar pentru vaci.
În majoritatea fermelor zootehnice, vițeii sînt luați de lîngă mamele lor după ce se nasc și sînt lăsați singuri cam 10 săptămîni. Această practică are ca scop prevenirea împrăștoerii bolilor de la o mini-vacă la alta.
Cercetătorii de la Universitatea British Columbia au studiat două tipuri de viței – unii care creșteau în grupuri și alții care creșteau individual.
Cînd cele două tipuri de viței s-au alăturat cirezii, cercetătorii au observat că vacilor individualiste le lua mai mult timp să-și dea seama cum să găsească mîncarea. Totodată, vacile singuratice păreau incapabile să-și reglementeze comportamentul.
Semănau cu genul ăla de copil enervant de pe terenul de joacă, spune Dan Weary, autorul studiului în cauză, publicat în revista PLOS ONE. La început erau timide, pe urmă se țineau după celelalte vaci și nu le lăsau în pace. Ca și cum n-ar fi avut un buton de oprire.
Pentru a determina ce se întîmplă, cercetătorii le-au prezentat vacilor două sticle, una albă și una neagră; la primul test, sticla albă conținea lapte și cea neagră era goală. La al doilea test, laptele a fost pus în sticla neagră.
Vacilor mai sociabile și celor mai singuratice le-a luat cam tot atîta timp să descopere că laptele e în sticla albă dar la al doilea test, individualistelor le-a trebuit mai mult timp să-și dea seama de schimbare și să găsească laptele.
Un alt experiment a avut ca scop să determine după cît timp se plictisesc vacile de un obiect nou. Cercetătorii le-au arătat același obiect de opt ori în două zile. Vacile care crescuseră cu prieteni au dat din ce în ce mai puțină atenție obiectului, văcuțele izolate s-au uitat cu la fel de multă atenție și tot atît de mult timp la fiecare prezentare a obiectului.
Oamenii cred că vacile sînt creaturi ale rutinei, că orice schimbare e o revoluție pentru aceste animale, spune Weary, dar asta e numai pentru că le ținem în medii foarte simple. Un vițel într-un mediu static nu trebuie să învețe decît o singură regulă o singură dată; dar dacă introduci o altă vacă în schemă, ai deja complexitate.
În medie, vacile trăiesc patru ani, astfel că 10 săptămîni din viața lor cît sînt lăsate singure nu e un procent prea mare dar e important pentru dezvoltarea lor.
Citește și:
Două vaci oarbe sînt cele mai bune prietene
Vacile sînt de fapt intelectuale nimfomaniace resentimentare