Vaccinul care mănâncă heroina ca Pac-Man

0

Un vaccin care blochează heroina și efectele ei s-a dovedit eficient la șobolanii de laborator, scrie San Diego Union-Tribune, iar oamenii de știință de la Scripps Research Institute, SUA, îl au acum pregătit pentru teste clinice pe oameni. După ce au fost lăsate în sevraj și apoi le-a fost permis din nou accesul la heroină, rozătoarele vaccinate nu au mai căutat high-ul drogului.

 

 

Oamenii de știință spun că vaccinul face ca organismul consumatorului să producă anticorpi împotriva heroinei și a compușilor săi psihoactivi. Anticorpii circulă prin sânge și neutralizează toate substanțele heroinomane întâlnite în cale înainte să ajungă în creier, cercetătorii asemănând acest proces cu celebrul joc Pac-Man. Ei s-au axat pe un tip de anticorpi numiți anticorpi catalitici. Aceștia declanșează reacții chimice care, în acest caz, acționează împotriva heroinei și a derivaților săi metabolici. Reacțiile cu pricina se produc în sânge, înainte ca substanțele psihoactive să ajungă la creier. Șobolanii au fost vaccinați cu fragmente de molecule extrase din heroină și morfină, însoțite de o substanță care stimulează sistemul imunitar, fiindu-le administrate trei doze pe o perioadă de 28 de zile. Heroina e foarte dificilă pentru vaccinuri pentru că este o țină în mișcare. Odată ce moleculele ei pătrund în sângele consumatorilor, ele sunt metabolizate rapid în molecule mai mici, care au propriile lor efecte psihoactive. Așa că vaccinul produce o serie de anticorpi catalitici care mănâncă fiecare dintre acești metaboliți pe măsură ce se formează, cercetătorii numindu-l „un vaccin dinamic”. Pe parcursul experimentului, echipa a observat că unul dintre metaboliții heroinei, 6-acetilmorpfină, este cel mai activ ingredient din cadrul high-ului instalat de drog și că blocarea acestei molecule le înfrânează rozătoarelor râvna de a se apuca din nou de consum.

Cercetătorii de la Scripps Research Institute lucrează și la alte vaccinuri împotriva consumului de droguri, aflându-se în prezent în toiul unor teste clinice cu un vaccin anti-cocaină. Ei susțin că nimeni nu a obținut până acum rezultatele lor, adică să transforme șobolanii în dependenți de heroină sau cocaină și apoi să-i împiedice să recidiveze. Și că vaccinurile pe care le produc sunt sigure, adică nu afectează în mod negativ organismul, și nu blochează efectul medicamentelor folosite la tratarea adicțiilor. Cel împotriva heroinei e menit să-i ajute pe dependenți să renunțe la dava, eliminând efectele dăunătoare ale recidivei. În cazul șobolanilor, aceștia au respins heroina câteva luni de la administrarea dozelor. Următoarea provocare pentru oamenii de știință e să obțină același efect asupra „sistemelor imunitar și de recompensă mult mai sofisticate” ale oamenilor. Dependența, spune un specialist în adicție care nu a participat la studiul cercetătorilor de la Scripps, nu e doar o problemă fiziologică, factorii de mediu și cei sociali jucând un rol important în instalarea și păstrarea ei. Așa că, recomandă el, autorii studiului ar trebui să-și privească vaccinul ca pe un adjuvant, nu ca pe o alternativă la tratamentele anti-heroină deja existente.

Cifrele ONU arată că între 12 și 14 milioane de oameni ar fi consumat heroină din 2009 încoace.

Puteți accesa și:

Heroina, “cel mai bun antidepresiv din lume”

Droguri în venă, pe bani din gunoaie. La schimb de seringi în Ferentari


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger