Vacanța de Paște în marea familie a roșienilor

25

Alburnus Maior şi Asociaţia Bucureşti îi invită pe iubitorii Roşiei Montane să petreacă sărbătorile pascale la Roşia Montană, beneficiind de o ofertă turistică atractivă. Între 1 şi 6 mai, roşienii îşi deschid casele tuturor celor care iubesc Roşia Montană sau care doresc ca, timp de cinci zile, să păşească pe urmele istoriei locului, descoperind peisaje pitoreşti, tradiţii şi legende milenare şi obiective culturale demne de patrimoniul mondial UNESCO.

 

 

Alburnus Maior şi Asociaţia Bucureşti propun publicului un program variat prin şase tururi turistice complexe organizate zilnic la cele mai importante şi reprezentative obiective naturale, arhitecturale şi de patrimoniu ale zonei Roşiei Montane:

Turul Satului – se va desfăşura pe străduţele pitoreşti din zona centrală şi va cuprinde principalele repere urbanistice ale localităţii;

Turul Istoric – va trece participanţii prin istoria de aproape două milenii a celei mai vechi comunităţi din România, incluzând vizitarea galeriilor romane, Muzeului Mineritului, Sfinxului Roşiei Montane şi a monumentelor naturale Piatra Despicată şi Piatra Corbului;

Turul Cianurii – pune în oglindă satul Geamăna al comunei Lupşa, afectat de exploatarea de suprafaţă Roşia Poieni şi satul Corna al comunei Roşia Montană, ameninţat de proiectul minier propus de compania Gold Corporation;

Turul Naturii – garantează privelişti extraordinare de la Tăul Ţarina, Platoul Jig-Văidoaia şi Tăul Mare;

Turul Bisericilor – cuprinde bisericile seculare ale Roşiei Montane, mărturii ale comunităţii multietnice şi multiconfesionale roşiene;

Turul Buciumului – este un traseu prin împrejurimile Roşiei Montane, în comuna Bucium şi la rezervaţiile naturale Detunata Goală şi Detunata Flocoasă.

Tururile turistice vor fi întregite de povestiri în jurul focului ce vor avea loc seara şi unde localnicii vor povesti despre legendele, istoria şi lupta pentru Roşia Montană.

“Dragi prieteni, vă invităm să petrecem Sărbătorile de Paşte împreună în marea familie a iubitorilor Roşiei Montane. Am pregătit un program special, în cadrul căruia vă veţi putea bucura de tradiţiile de prin părţile locului, de moştenirea istorică extraordinară pe care o avem, dar şi excursii în natură, printre dealuri şi văile Ţării Moţilor. Vă aşteptăm să cunoaşteţi nu numai Roşia Montană cea de zi cu zi, ci şi la moment de sărbătoare”, transmite Eugen David, preşedintele Alburnus Maior.

Vacanţa de Paşte la Roşia Montană se înscrie într-o serie de acţiuni derulate de Alburnus Maior şi Asociaţia Bucureşti menite să promoveze turismul în Roşia Montană ca alternativă sustenabilă la proiectul minier propus de compania Roşia Montană Gold Corporation (RMGC). Promovarea patrimoniului natural, architectural şi cultural al zonei reprezintă una dintre priorităţile celor două organizaţii membre ale Campaniei Salvaţi Roşia Montană care organizează acţiuni în acest sens începând din anul 2009.

Oferta turistică Vacanţa de Paşte la Roşia Montană este valabilă pentru perioada 1-6 mai 2013. Pachetul cuprinde cazare şi mâncare la localnici, şase tururi turistice ghidate şi activităţi seara la foc de tabără şi costă 340 de lei. Inscrierile se pot face până la data de 31 martie pe site-ul vizitatirosiamontana.ro sau la adresa [email protected].


25 de comentarii

 1. din pacate, mostenirea istorica extraordinara nu poate dainui peste secole daca n-are nimeni grija de ea. Asadar, daca vreti sa mai organizati astfel de vacante, eu zic sa sustineti investitiile in patrimoniu si sa le apreciati pe cele deja concretizate, chiar daca vin din partea rmgc

  • Dacă obiectul de activitate al RMGC ar fi restaurarea patrimoniului, nu cred că li s-ar opune cineva. Dar ei urmăresc să scoată tot aurul din măruntaiele Roșiei, indiferent de ce se întâmplă cu patrimoniul istoric al localității.

   • de fapt cei de la RMGC vor reabilita intreg centrul istoric al localitatii, deja au inceput acest lucru si deja au reabilitat si galeriile Catalina-Monulesti, vechi de 2000 de ani. Adica, dumneata spui ceva fara nicio acoperire, iar faptele, realitatea, te contrazic.

    • Eu aș zice să veniți și voi de paște acolo să ne arătați tuturor ceea ce nu reușim să vedem în Roșia Montană. Și vă voi arăta și eu ceea ce va distruge RMGC – sigur, dar și ceea ce este foarte probabil să se piardă din cauza proiectului lor.

     • ce se va pierde din cauza proiectului lor este poluarea lasata in urma de stat, somajul si saracia si probabil ca si lefurile celor de la Alburnus Maior. Dar banuiesc ca aici este adevaratul deranj, nu?

     • Asta crezi tu că se va pierde? Știi că RMGC vrea să dinamiteze 80% din galeriile miniere săpate din antichitate și până acum?
      De Muzeul Mineritului din Roșia Montană ai auzit? Știi că și acesta ar fi ras de pe fața pământului dacă s-ar face proiectul RMGC?

     • stii ca aberezi la greu? eu cred ca stii. de fapt sunt convins ca stii. partea buna este ca toti care vor merge la Rosia Montana vor observa faptul ca aberezi. ma rog, parerea mea este ca nici macar nu sunt aberatiile tale, esti probabil doar mesagerul, altii le inventeaza.

     • Care este informația pe care o contrazici?
      1. RMGC plănuiește să distrugă 80% dintre galeriile istorice din Roșia Montană?
      sau
      2. RMGC dorește să dinamiteze Muzeul Mineritului din Roșia Montană, odată cu muntele pe care se găsește acesta?

 2. Domnule Papuc, nu vad cum rmgc ar fi indiferenta la situatia patrimoniului, cand ei au alocati 140 milioane de dolari special pentru patrimoniu, bani care deja au inceput sa fie investiti, ba in Muzeul Mineritului, ba in galeria Catalina-Monulesti, ba in Casa de Aur de la Muzeul Astra din Sibiu. Pana la urma, oamenii astia vor sa faca proiectul,nu? atunci ne vor accepta conditiile si se vor ocupa SI de patrimoniu!

  • adevarul este ca in timp ce cei care se opun proiectului doar au batut din gura, cei de la RMGC chiar au investit in patrimoniu, in cercetare arheologica, acum investesc si in reecologizare, unii cu vorbele, ceilalti cu faptele

   • @Anda: poate casa de la muzeul Astra o arăta ceva, pentru că la Roșia Montană nu vezi decât cum RMGC își bate joc de patrimoniu.

    @Sorin: repet invitația – vino la Roșia Montană să ne arăți pe ce a cheltuit RMGC acei bani cu care se laudă, în materie de patrimoniu. Au „restaurat” o casă tradițională punându-i termopane – asta tradiție, nu-i așa – și au pus niște meshuri și afișe pe clădiri, promițând marea și sarea pentru când li s-ar aproba proiectul.

    • Mihai, au restaurat galeriile romane vechi de 2000 de ani care altfel probabil ca s-ar fi daramat, au reabilitat si case de patrimoniu. eu cred ca sistemul tau de valori este putin pe dos

     • Galeriile romane de care zici tu au rezistat 2000 de ani, dar tocmai acum urmau să se dărâme dacă nu le amenajau cei de la RMGC, așa-i?

      Toate „amenajările” celor de la RMGC au urmărit doar scopul de a ne „scoate ochii”. Cu aproape un miliard de dolari – cât se laudă RMGC că a „investit” în Roșia Montană, această localitate ar fi avut toate casele monument istoric restaurate și zeci de kilometri de galerii amenajate pentru public.

      Dar nu e așa pentru că această companie a „investit” în lobby, mite grase pentru politicienii de pe plan local și național, precum și o publicitate agresivă și mincinoasă, cumpărată la pachet cu cenzurarea subiectelor neplăcute companiei de către posturile de televiziune și ziarele centrale.

     • pai daca nu au fost intretinute, ajunsesera sa fie un pericol pentru vizitatori, chiar s-au ranit unii acum ceva timp. dar nu inteleg de ce te deranjeaza ca cei de la RMGC investesc bani in reabilitarea patrimoniului! E absurd, te dai mare iubitor de patrimoniu si de mediu dar cand cei de la RMGC chiar fac ceva util, constructiv, sari in sus ca ars. Intre timp, Alburnus Maior nu a facut NIMIC. zero. a, o fi varuit casa unui prieten de-al lui Eugen David.

 3. Si cu siguranta cei care vor explora zona fara “ghidarile” organizatorilor vor vedea si realitatea de la fata locului, ca patrimoniul va fi reabilitat de cei de la RMGC, deja au inceput, ca zona are nevoie de investitii in reecologizare si ca marea majoritate a rosienilor de fapt vor pornirea proiectului minier, spre deosebire de beneficiarii banilor de pe urma acestor vacante, cei de la Alburnus Maior, care reprezinta o minoritate ce lupta impotriva oamenilor de acolo. Doar nu se astepta nimeni sa spuna si ei macar o farama de adevar!

  • E a treia oară când repet invitația: hai și tu de Paște la Roșia Montană să ne arăți nouă – și vizitatorilor de acolo – ceea ce nu reușim noi să vedem, după cum zici tu. Uite, promit că îți plătesc eu această vacanță dacă vii acolo!

   • cred ca e o diferenta intre a nu reusi sa vezi si a nu recunoaste pentru ca asta iti este meseria. Ca nu imi dau seama cum nu reusesti sa vezi ceea ce poate vedea oricine!

    • Lucrurile se văd cu totul altfel atunci când ești la Roșia Montană decât vă sunt vouă prezentate la București. Dar observ că nici nu vrei să ieși din această situație și să vezi cu ochii tăi ce se află acolo. Păcat, dar măcar lasă-i pe alții să profite de ocazie și să viziteze Roșia Montană.

     • eu cred ca lucrurile se vad altfel atunci cand ai voie sa vezi realitatea cu proprii ochi, fata de cazul tau, ori ai fost spalat foarte bine pe creier, ori e jobul tau sa minti. oricum ar fi, adevarul se vede de la fata locului si nu corespunde cu propaganda Alburnus Maior

     • Mă bucur că ești de acord cu mine: „adevarul se vede de la fata locului” – tocmai de aceea îmi doresc să viziteze cât mai mulți români Roșia Montană!

 4. eu de-abia astept sa vad ce vor considera, dupa aceasta vacanta, cei care vor vizita Rosia Montana. Cei care erau neutri pana in acest moment. Nu cred sa fie unul atat de orb sa-si dea seama ca doar cu vorbe si proteste nu se salveaza o comunitate si ca o investitie majora este absolut necesara. La cat de ecologici va aratati,nu am vazut sa va strangeti gunoaiele dupa voi la FanFest si nici din banii pe care i-ati tot obtinut prin onguri sa deschideti voi acea statie de epurare a apei!

  • Dar de ce nu vii și tu acolo să prezinți la fața locului acest punct de vedere? Ți-e teamă că în teren argumentele tale nu mai sunt la fel de puternice ca cele pe care le prezinți din spatele biroului?

 5. eu am fost la Rosia Montana deja, eu m-am convins care e realitatea, de fapt,acolo. eu nu-s ambasadorul nimanui ca sa vin sa tin vreun discurs,doar imi exprim o parere, asa cum faci si dumneata. Vor decide cei care vor veni la Rosia Montana daca argumentele mele sunt valide sau nu. Sa se uite la ce s-a facut in zona si cine a vazut. Ca daca vor sta doar in pensiunea lui Eugen David si-i vor asculta textele atent invatate, nu vor rezolva si intelege nimic

  • Anda, spune-mi și mie ce ai vizitat tu în localitate și cu cine ai vorbit dintre localnici. Să văd și eu, să vadă și cei care merg acolo, acele lucruri care te-au convins pe tine. Să vorbim cu acele persoane care ți-au explicat ce se întâmplă și ce urmează a se întâmpla în localitate, dacă s-ar face proiectul RMGC.

   Iar dacă sunt multe locuri și / sau persoane, zi-ne numai trei din fiecare, te rog!

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger