Vă ţine stomacul să mâncaţi larve? Puteţi avea acasă propria fermă proteică

0

Un proiect al designerului austriac Katharina Unger propune ca fiecare gospodărie să îşi producă o bună parte din resursele proteice necesare alimentaţiei chiar în bucătăria proprie, ieftin, rapid şi eficient – plus că valoarea nutriţională a producţiei ar fi foarte ridicată. Sursa aceasta de proteine ar fi larvele unei specii de muşte.

 

 

Unger susţine că acel viitor în care insectele vor fi singura sursă rentabilă de proteină animală nu este atât de îndepărtat sau imposibil. O treime din terenurile agricole ale planetei sunt deja folosite pentru a produce hrană pentru animalele pe care le creştem, iar, în condiţiile creşterii continue a populaţiei globului, va creşte şi cererea de hrană, în special proteică, o cerere pe care nu este deloc sigur că planeta o va putea susţine, în acest ritm. Specia de muscă propusă de Unger este o sursă impresionantă de energie, susţine designerul austriac: larvele sale conţin cam 42% proteine şi mulţi aminoacizi esenţiali. Un gram de ouă de muscă de acest fel (black soldier fly – foto jos) se poate transforma în 2,4 kilograme de proteine.

 

 

Sistemul propus de Unger pentru ferme de gospodărie este relativ simplu şi uşor de folosit, fiind compus din trei segmente principale: un recipient de recoltare, o cameră de împerechere pentru „producerea” larvelor şi „grădiniţa”, unde larvele nou-născute să crească până la stadiul în care pot fi „recoltate” şi consumate ca hrană. Unger estimează că o singură colonie de astfel de muşte poate produce până la 500 de grame de proteine pe săptămână. Cum ar urma să fie consumate larvele? Gătite. „Miros cam ca şi cartofii gătiţi. Consistenţa este ceva mai tare la exterior şi mai asemănătoare cărnii moi în interior. Gustul seamănă cu cel de nucă şi de carne în acelaşi timp”, susţine Unger. Reţeta ei favorită: paste cu larve, roşii şi parmezan.

 

 

Sursa şi foto: Geek


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger