"Vă rog, nu mă omorâţi!". Mii de bârlădeni au protestat ieri împotriva gazelor de șist

0

În paralel cu protestele împotriva proiectului de lege care permite exploatarea minieră la Roșia Montană, organizate în mai multe orașe ale țării, bârlădenii au ieșit și ei în stradă duminică, 1 septembrie, pentru a manifesta împotriva extragerii gazelor de șișt prin fracturare hidraulică (fracking) de către gigantul american Chevron. Potrivit relatărilor de presă, atât din țară cât și din străinătate, între 2.000 și 3.500 de oameni s-au adunat în Piața Sfântul Ilie din centrul orașului, a opta oară într-un an și jumătate.

 

Captură video Bârlad Online

 

Protestul a fost organizat de Grupul de Iniţiativă al Societăţii Civile Bârlădene, scrie Digi 24, format din preoți, avocați și ecologiști, unul dintre cei mai înfocați susținători ai cauzei fiind protopopul de Bârlad, Vasile Lăiu. Bârlădenii se opun controversatei tehnici de fracturare hidraulică, care implică injectarea unor cantități uriașe de apă amestecată cu nisip și substanțe chimice, la presiuni mari, pentru spargerea rocilor și eliberarea gazului. “Am moștenit un pământ curat de la strămoșii noștri”, a spus Mihai Berlea (86 de ani) pentru AFP. “Datoria noastră e să le transmitem copiilor și nepoților noștri un mediu la fel de curat, dar dacă Chevron merge mai departe cu gazele de șist, ne vor otrăvi pământul”.

Potrivit Bârlad Online, după mitingul autorizat din Piaţa Sfântul Ilie, câteva sute de persoane au mers să scandeze şi în faţa Primăriei (puteți vedea asta într-unul din filmulețele de mai jos). Un grup mai mare de tineri a încercat să urce şi pe treptele din faţă pentru a striga, dar au fost opriţi de către jandarmi. Printre manifestanții adunați duminică la Bârlad s-au remarcat și copii cu o pancartă pe care scria “Vă rog, nu mă omorâţi! Noi nu vrem să murim niciodată! Vrem doar să ne iubim ţara! Ţara noastră va fi mereu sănătoasă! Şi nu uitaţi: noi nu vrem să murim!”. Urmăriți imagini de la protest pe Bârlad Online și mai jos:

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger