Va fi înființat Parcul Natural Văcărești

0

După mai bine de 5 ani de lobby din partea asociațiilor pentru protecția mediului, Guvernul României, prin Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor,  a dat astăzi avizul de înființare a Parcului Natural Văcărești.

Această decizie istorică pentru București și România va însemna că zona care adăpostește în acest moment peste 97 de specii protejate va avea instituit regimul de protecție și de conservare. Parcul Natural Văcărești va deveni, astfel, cel mai mare parc natural urban din Europa.

Organizațiile implicate în acest demers sunt: Asociația Parcul Natural Văcărești, Asociația “Salvati Dunărea și Delta” si “Let`s Do It, Romania!”.

În urmatoarea perioadă, Ministerul Mediului, Apelor si Pădurilor va selecta un administrator al zonei în baza unui proiect de amenajare a spațiului. Este pentru prima dată, începând din anul 2012, când Ministerul Mediului Apelor si Padurilor ia decizia de a-și asuma în mod oficial acest proiect.

Parcul Natural Văcărești include 190 de hectare de spaţiu verde și este casa a 97 de specii de păsări (45 specii aflate în diferite faze de protecție) și mamifere ca: vidra (specie protejată), vulpe, nevăstuică, enot. De asemenea, aici se găsesc și alte specii precum țestoasa de uscat și țestoasa de apă.

De-a lungul anilor, zona a reușit să se conserve într-un mod extraordinar, în ciuda amenințărilor ivite la tot pasul. Cele mai mari provocări au venit de la oameni, din cauza pescuitului ilegal în lacuri, inclusiv cu plasa electrică, a incendiilor devastatoare, sau din cauza cantităților uriașe de deseuri, care dăunează atât păsărilor, care pot confunda deșeurile cu hrana, cât și faunei.

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger