V-ar tenta o bere de acum 170 de ani, recreată în prezent de ştiinţă?

0

Oamenii de ştiinţă finlandezi susţin că pot recrea berea anilor 1840, pornind de la o bacterie descoperită în viaţă într-o sticlă de bere aflată pe epava unei nave eşuate lângă insulele Aland (parte autonomă a Finlandei), în secolul al XIX-lea.

 

 

Epava navei a fost descoperită în 2010 şi se consideră că s-a scufundat undeva în anii 1840. În afară de sticlele cu bere (în care se afla bacteria ce i-a impulsionat pe cercetători să se ambiţioneze să recreeze berea acelor timpuri), pe navă s-a mai găsit şi şampanie – este vorba de cea mai veche şampanie din lume încă bună de băut, care a şi fost vândută în cadrul unei licitaţii.

După ce au analizat cele două sticle de bere găsite pe epavă, oamenii de ştiinţă au recunoscut că băutura nu a trecut testul timpului tocmai satisfăcător, dar şi-a păstrat o pală culoare aurie şi, cel mai important pentru ei, a conservat bacteria. „În baza analizelor chimice pe care le-am efectuat asupra lichidului şi cu ajutorul unui maestru berar, ar fi posibil să putem produce berea care să fie aproape identică aceleia din anii respectivi”, a declarat Annika Wilhelmson, membru al echipei tehnice de cercetare de la centrul finlandez care se ocupă de proiect.

 

Sursa şi foto: Reuters


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger