O uzină de energie solară din Spania a descoperit cum să ”păstreze” soarele și noaptea. Nu este complicat, dar nici chiar la îndemâna oricui: inginerii de aici utilizează o tehnologie inovatoare – mai exact, niște dispozitive tip baterii (uriașe), care stochează sărurile lichide folosite în funcționarea turbinelor și, astfel, produc energie non-stop.
Arată desprinsă din filme științifico-fantastice, dar este cât se poate de reală – este vorba de centrala termosolară Gemasolar, din Fuentes de Andalucía, de lângă Sevilia (Spania). Uzina este prima facilitate de acest tip care folosește tehnologia stocării energiei sub formă de săruri lichide. Cele peste 2.600 de oglinzi (heliostate) răspândite pe o suprafață de 185 de hectare reflectă și concentrează lumina soarelui către vârful unui ”turn de energie”. Aici, săruri de potasiu și sodiu sunt încălzite la temperaturi de 565 °C și folosite pentru a pune în funcțiune turbinele centralei.
Când căldura necesară funcționării turbinelor este în exces, o parte din soluția salină fierbinte este stocată într-un dispozitiv. Astfel, el poate genera electricitate timp de 15 ore într-o perioadă în care soarele nu este pe cer și nu furnizează lumină oglinzilor. Așadar, pe durata sezonului de vară, centrala funcționează non-stop. Iarna este mai dificil, dar Torresol Energy, compania proprietară a centralei, a găsit soluții alternative (chiar dacă nu funcționează non-stop, se concentrează pe furnizarea energiei când cererea este la ore de vârf, prin utilizarea modulară a turbinelor, în special pe timp de noapte).
Gemasolar poate produce, în acest fel, electricitate pentru 6.500 de ore pe an – cifră care, conform reprezentanților companiei, este de aproape trei ori mai mare decât în cazul utilizării altor energii regenerabile. Încurajată de succesul obținut cu Gemasolar, compania Torresol construiește două uzine gemene (pe sistemul oglinzilor parabolice) în sudul Spaniei, care vor fi operaționale din ianuarie 2012 și vor fi capabile să genereze electricitate timp de șapte ore și jumătate după ce soarele apune.
Sursa și foto: New Scientist
Un comentariu
> tehnologia stocării energiei sub formă de săruri lichide
Se numesc materiale cu schimbare de faza. La trecerea substantei dintr-o faza in altas (ex: solid -> lichid) aceste materiale folosesc o gramada de energie (= caldura latenta) pe care o elibereaza cand trec inapoi la faza initiala (lichid -> solid). De exemplu un kilogram de apa are nevoie de ~93 Wh ca sa treaca din faza solida in cea lichida si de ~628 Wh ca sa-l evapori. A se compara valorile de mai sus cu 1,16 Wh, cantitatea de energie necesara ca sa ridici temperatura unui kilogram de apa cu un grad K. Schimbarea de faza are loc in jurul unei temperaturi (ex: 0*C pentru trecerea apei din stare solida in stare lichida). Sarurile respective au fost alese pentru ca au un punct de topire favorabil pentru aplicatia data.
Exista materiale cu schimbare de faza activate mecanic. De exemplu niste saculeti cu saruri care cristalizeaza brusc si elibereaza caldura cand indoi o emisfera din tabla aflata in saculet. Ca sa le treci din nou in stare lichida trebuie sa le fierbi.