Utilizatorii de Twitter din Turcia pot accesa reţeaua prin mesaje-text

0

Reţeaua de socializare Twitter nu a oferit nicio poziţie publică în legătură cu “blocada” din Turcia, dar a postat, încă de vineri, un mesaj atât în engleză, cât şi în limba turcă, prin care instruia utilizatorii de Twitter din această ţară cum să posteze, în continuare, în reţea, prin mesaje-text.

 

 

Potrivit BBC, în Turcia există aproximativ 10 milioane de utilizatori Twitter. Reţeaua a fost interzisă vineri în Turcia de către autorităţile guvernamentale. Ministrul de Finanţe al Turciei, Mehmet Simsek, a apărat decizia guvernului, acuzând, totodată, compania Twitter de nerespectarea deciziilor judecătoreşti. „Nicio companie nu se poate situa deasupra legii”, a declarat acesta. Accesul la Twitter a fost blocat în Turcia după ce pe reţea au apărut informaţii despre suspiciuni de corupţie la adresa unor înalţi oficiali ai statului.

Simsek a mai declarat că, deşi interdicţia emisă de guvern nu „dă bine” pentru imaginea acestuia, actul în sine nu ar fi „o interzicere a libertăţii de expresie”. „Autoritatea statului în telecomunicaţii a cerut de multe ori companiei Twitter să retragă postări, în baza unor decizii judecătoreşti, iar Twitter a refuzat să facă asta. Nicio companie globală, indiferent că este vorba de media sau industrie, nu se poate considera deasupra legii”, a mai spus ministrul de Finanţe. Se pare că, în prezent, Twitter poartă discuţii cu guvernul turc pentru soluţii care să ducă la ridicarea interdicţiei.

Interzicerea Twitter a scos oamenii în stradă, în Turcia, iar utilizatorii au găsit, deja, modalităţi de a ocoli interdicţia şi de a posta în continuare mesaje pe reţeaua de socializare. Turcia nu este la prima „ispravă” de acest gen: în 2008, a blocat accesul la canalul YouTube, interdicţie ridicată abia după doi ani, în 2010. Motivul blocării a fost apariţia unor materiale video care ar fi adus insulte fondatorului naţiunii, Mustafa Kemal Ataturk.

 

Sursa şi foto: BBC

 

Puteţi citi şi:

Turcia blochează accesul la Twitter

Iranul a blocat din nou accesul la Facebook și Twitter

China are două milioane de angajați în “poliția internetului”


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger