Utah ar putea eradica complet fenomenul persoanelor fără adăpost până în 2015

0

În 2004, Utah și-a asumat obiectivul de a eradica fenomenul persoanelor fără adăpost în 10 ani, iar acum se apropie tot mai mult de atingerea lui. În ultimii opt ani, statul american a redus cu 78% numărul persoanelor fără adăpost, mutând de pe străzi 2.000 de oameni. Cum a reușit asta?

Inițiativa este destinată așa-numitului homelessness cronic, sub umbrela căruia intră persoanele care au ajuns în postura de homeless de trei ori în ultimii cinci ani și cei care trăiesc în stradă de mai bine de un an. Soluția statului Utah a fost adăpostirea lor în complexe rezidențiale ieftine și punerea lor în contact cu asistenți sociali dedicați 100% cazurilor lor, care să-i ajute să se repună pe picioare. Proiectul a început cu 17 indivizi care petrecuseră, în medie, 25 de ani pe străzi și a ajuns să includă mii de persoane.

Măsura are avantaje economice și sociale. Înainte de a o aplica, Utah a calculat costurile vizitelor persoanelor fără adăpost la secțiile de urgență ale spitalelor și șederile lor în închisoare – 16.670 de dolari, în medie, pentru fiecare om al străzii. Un studiu realizat în San Francisco a arătat că plasarea oamenilor fără adăpost în locuințe permanente reduce la jumătate numărul vizitelor făcute de aceștia la secțiile de urgență. Iar costurile pentru asigurarea unui apartament și a asistenței sociale se situează în jurul sumei de 11.000 de dolari. Din punct de vedere social, în loc ca oamenii străzii să mai fie marginalizați iar vizibilitatea lor să fie interzisă prin lege, ei sunt tratați ca oameni, un pas foarte important în recâștigarea demnității.

Alte state americane s-au arătat la rândul lor dornice să aplice modelul Utah. În Wyoming, numărul persoanelor fără adăpost s-a dublat în ultimii trei ani, iar statul poate asigura adăpost doar pentru 26% dintre ei – cel mai mic procent din SUA. Edilii din orașul Casper, Wyoming plănuiesc să lanseze un proiect pilot inspirat de programul din Utah.

Surse: Exposing the Truth, NationSwell

 

Puteți citi și:

Cum a devenit o fată a străzii campioană mondială

O masă pentru oamenii invizibili. Anul 2

Copiii străzii merg la școală

Mizerabilii

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger