Usturoiul, o posibilă soluţie pentru reducerea emisiilor de metan de la vaci

0

Lucrurile mici fac diferenţa, spune o zicală veche. Aşa ar părea să fie cazul şi în lupta împotriva încălzirii globale şi a emisiilor de metan: usturoiul s-ar putea dovedi aliatul cel mai puţin probabil, dar cel necesar, scrie site-ul Inhabitat.

 

 

Metanul este mai nociv pentru mediu decât dioxidul de carbon, iar vacile sunt unele dintre cele mai mari producătoare de metan de pe planetă. Cum numărul lor nu va scădea curând (ba, dimpotrivă, este în creştere), fenomenul flatulenţei ridică serioase probleme, astfel că oamenii de ştiinţă s-au gândit că, dacă ar hrăni vacile cu usturoi, ar putea câştiga bătălia. Metanul constituie 18% din gazele de seră emise în atmosferă şi este mai distructiv decât dioxidul de carbon. Cum vacile se hrănesc cu ierburi, microbii din stomacul lor produs metan care trebuie, apoi, dat afară. Dacă ştiinţa ar putea flora microbiană a stomacului vacilor în aşa fel încât să producă mai puţin metan, emisiile la nivel global ar putea fi reduse, consideră cercetătorii.

Aşa că oamenii de ştiinţă s-au pus pe treabă şi au căutat soluţia care să influenţeze microbii care produc metanul din stomacul vacilor. Descoperirea făcută de ei? În usturoi există un compus care acţionează ca o otravă asupra populaţiei de microbi. Cercetătorii au testat extrasul de usturoi în hrana administrată vacilor şi au descoperit că emisiile de metan s-au redus cu 40%. Ei cred că o variantă comercială a substanţei, care să ajungă în mâncarea vacilor, ar putea ajunge pe piaţă în trei ani. O problemă (cel puţin acum) a prezenţei usturoiului în sistemul digestiv al vacilor este că acesta influenţează şi gustul laptelui, astfel că oamenii de ştiinţă mai au de lucru: ei trebuie să afle cum să “pună” usturoiul la lucru în cazul vacilor fără să schimbe gustul laptelui. O altă variantă de lucru este de a creşte rase de vaci care produc mai puţin metan, fără ajutorul usturoiului. Care dintre variante va fi mai profitabilă, însă, rămâne de văzut în viitor.

 

Sursa şi foto: Inhabitat, Upworthy

 

Puteţi citi şi:

Gazele eliminate de bovine pot fi transformate în combustibil

Cercetătorii caută soluţii pentru reducerea vânturilor bovinelor

Bălegarul de vacă, sursă de energie pentru o staţiune de schi din Vermont

Poluarea cu metan exista şi pe vremea romanilor şi a dinastiei Han

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger