Uscarea hainelor în interiorul casei, asociată unor probleme de sănătate

0

Uscarea hainelor, după ce au fost spălate, în interiorul casei ori apartamentului ridică un risc serios pentru sănătatea noastră, arată un studiu realizat de Mackintosh Environmental Architecture Research Unit din cadrul Mackintosh School of Architecture, din Glasgow, Scoţia.

 

 

Astfel, riscurile cărora ne supunem sunt astmul, alergiile sau rinita alergică. 100 de case au fost analizate pentru acest studiu şi, în majoritatea lor, cercetătorii au descoperit un nivel mult prea ridicat al umidităţii, cauzat în special de uscarea hainelor în interior – mai exact, într-o treime din cazurile identificate umezeala apărea ca urmare a acestui procedeu. Hainele sunt uscate în case în timpul sezonului rece, pentru că afară este prea frig, plouă sau ninge. O posibilă soluţie pentru această problemă ar fi construirea sau crearea unor zone, în interiorul caselor şi apartamentelor, special dedicate uscării hainelor – pe scurt spus, uscătorii.

„Oamenii nu realizează cât de multă umiditate adaugă aerului din casă prin acest procedeu. Mergând în casele lor, am descoperit că, în unele cazuri, îşi uscau hainele în camerele de zi sau chiar în dormitoare. Unii îşi decorau, de-a dreptul, casa cu hainele întinse la uscat. Dintr-o singură încărcătură a maşinii de spălat ajunsă la uscat se degajă doi litri de apă”, a explicat Rosalie Menon, cercetător participant la studiu. Monitorizarea caselor a descoperit şi o legătură între uscarea hainelor în interior şi înmulţirea sporilor de mucegai din case. În 25% dintre casele analizate a fost descoperit un tip de mucegai care cauzează infecţii pulmonare la oameni cu un sistem imunitar slăbit. Cercetarea a fost finanţată de Engineering and Physical Sciences Research Council şi are drept scop să prezinte publicului larg implicaţiile uscării hainelor în interiorul casei. „Spaţiile în care uscăm hainele trebuie să fie independente şi bine ventilate. Casele mai vechi, dacă ne uităm în istorie, aveau aşa ceva”, a mai spus Menon.

 

Sursa şi foto: BBC Scotland


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger