Uruguay: Un gram de marijuana va costa oficial un dolar

0

Cetățenii statului Uruguay vor putea să cumpere, săptămânal, până la 10 grame de marijuana, adică o cantitate suficientă pentru mai bine de 20 de jointuri; aceasta este “rația” permisă de recent adoptata legislație pro-marijuana din acest stat, scrie agenția de presă Reuters, citând surse guvernamentale din Uruguay. Preţul stabilit de stat pentru un gram de marijuana este, totodată, unul dintre cele mai mici din lume.

 

Marijuana plants are seen in an indoor cultivation in Montevideo December 6, 2013. REUTERS/Andres Stapff

 

Sursele citate au cerut păstrarea anonimatului, deoarece președintele Jose Mujica nu a promulgat, încă, noile reglementări. Aceleași surse au mai spus și că guvernul va organiza o licitație pentru oferirea de șase licențe pentru producția legală de cannabis. Promulgarea normelor metodologice ale noii legislații se va întâmpla foarte curând, mai spun sursele Reuters, dat fiind că însuși președintele Mujica a propus legalizarea marijuanei, sub aspectul producției, comercializării și consumului, ca măsură de luptă împotriva traficului de droguri din Uruguay.

Totodată, preţul stabilit de stat pentru achiziţionarea unui gram de marijuana este de circa un dolar. “Piaţa ilegală este foarte riscantă şi nu garantează calitatea,” a declarat Julio Calzada, aflat în fruntea Consiliului Naţional pentru Droguri. “Preţul marijuanei din Paraguay care se vinde pe străzi în ţara noastră este de cam un dolar pe gram, aşa că vom stabili şi noi un preţ similar pentru marijuana reglementată de stat. Vrem să confiscăm piaţa de pe mâinile traficanţilor,” a mai spus Calzada, citat de The Guardian.

Uruguay este prima țară din lume care a legalizat complet cultivarea și comercializarea marijuanei și este urmărită îndeaproape de alte state în care există dezbateri privind același subiect – liberalizarea drogurilor. În Uruguay, consumatorii de cannabis vor fi nevoiți să se înregistreze, fiind trecuți pe o listă confidențială, cunoscută numai de către autorități. Fără a fi înregistrați, ei nu vor putea achiziționa marijuana de la farmaciile autorizate să o vândă. Aceste farmacii vor putea cumpăra marijuana numai de la producători autorizați tot de către guvern, iar guvernul va monitoriza calitatea produsului și va avea un cuvânt de spus în privința tipurilor de plante cultivate. Persoanele fizice au dreptul să cultive până la șase plante, pentru uz personal.

O altă măsură luată în discuție de autoritățile guvernamentale din Uruguay este ca paza terenurilor pe care se cultivă marijuana să fie militarizată, pentru a se evita traficarea ilegală a recoltelor. Estimările preliminare arată că, pentru cererea actuală de marijuana pe piața din Uruguay, ar fi nevoie de cultivarea a până la 20 de hectare. Statisticile din Uruguay susțin că aproximativ 20.000 de persoane din cei 3,3 milioane de locuitori ai statului sunt consumatoare zilnice de marijuana.

 

Sursa și foto: Reuters

 

Puteți citi și:

Viitorul drogurilor, la nivel înalt: legalizare sau prohibiție?

“E timpul să renunţăm la prejudecăţi şi să recunoaştem că prohibiţia drogurilor nu e soluţia potrivită”

Ethan Nadelmann, vocea numărul unu pentru reforma drogurilor: “Marijuana nu se va legaliza singură”

Steve Rolles, analist al politicii drogurilor: “Problemele legate de droguri sunt rezultatul prohibiţiei”

Cine luptă cu războiul împotriva drogurilor

Legalizarea marijuanei în Colorado epuizează stocurile magazinelor


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger