Uruguay a devenit, oficial, primul stat din lume care legalizează comerţul cu marijuana

0

Veştile despre intenţia statului Uruguay de a legaliza consumul, cultivarea şi vânzarea de marijuana au făcut înconjurul lumii din vara acestui an, când o propunere legislativă în acest sens a fost votată de Camera Inferioară a organismului legislativ. Votul final asupra legii a fost dat de Camera Superioară ieri, după 12 ore de dezbateri şi a fost unul pozitiv. Astfel, Uruguay a devenit, oficial, primul stat din lume în care consumul, cultivarea de marijuana şi comerţul cu marijuana sunt legale.

 

 

Potrivit reglementărilor votate, statul controlează producţia, distribuţia, comerţul şi consumul de marijuana; consumatorii trebuie să aibă peste 18 ani şi să se înregistreze; marijuana va fi vândută în farmacii cu licenţă în acest sens; vânzările vor fi limitate la o anumită cantitate lunară pe consumator (40 de grame) şi consumatorii înregistraţi pot creşte până la şase plante la ei acasă. Deşi votată şi de senatori, legea nu va intra în vigoare până în luna aprilie a anului viitor, informează BBC. Prin aceste măsuri, guvernul speră să reducă mafia cartelurilor, dar criticii legii susţin că oamenii vor fi expuşi şi mai mult drogurilor.

Pe durata dezbaterilor şi a votului, în faţa clădirii Congresului din Montevideo s-au adunat zeci de susţinători ai legii propuse de preşedintele Jose Mujica. Susţinători ai legii au argumentat, în timpul dezbaterilor, că legea este un răspuns inevitabil la faptul că războiul contra drogurilor a fost pierdut de autorităţile statului. Unii dintre senatori, însă, se pronunţaseră împotriva legii – de altfel, votul a fost strâns, 16 la 13. Opoziţia a susţinut că legea face „experimente pe oameni”. Voci din sfera internaţională au criticat legea, avertizând că, spre exemplu, aceasta va fi în contradicţie totală cu tratatele internaţionale semnate de Uruguay pe tema problemelor cu drogurile. Însă şi în alte ţări din America Latină există dezbateri privind legalizarea consumului de droguri; un grup format din foşti preşedinţi şi alte figuri influente din Brazilia, Mexic sau Columbia cere din ce în ce mai tare ca marijuana să fie legalizată, iar cultivarea, consumul şi comerţul, reglementate şi controlate de către state.

 

Sursa şi foto: BBC

 

Puteţi citi şi:

Uruguay, prima ţară din lume care legalizează vânzarea de marijuana

Statul Uruguay a decis să permită producţia, vânzarea şi distribuţia legale de canabis

Căsătoria între persoane de acelaşi sex a devenit legală în Uruguay

Statul Colorado instituie reguli pentru cultivarea legală de cânepă industrială

În tot mai multe oraşe din SUA devine ilegal să fumezi în propria casă


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger