Urșii polari se trag din urșii bruni irlandezi

0

Strămoșii materni ai urșilor polari moderni provin din Irlanda, arată studierea ADN-ului oaselor de urs brun. Cercetătorii britanici, irlandezi și americani au analizat dinții și scheletele a 17 rămășițe de urși bruni găsiți în Irlanda.

Până acum se credea că urșii polari sunt rudele urșilor bruni de pe insulele din largul coastei Alaskăi. Cu toate acestea, analiza ADN-ului mitocondrial, care trece de la mamă la pui, arată că urșii bruni irlandezi dispăruți sunt strămoșii urșilor polari de azi.

Studiul arată că cele două specii s-au împerecheat de-a lungul ultimilor 100.000 de ani. Hibridizarea a fost observată recent în sălbăticie unde urșii grizzly s-au aventurat pe teritoriile urșilor polari.

Urșii s-au despărțit dintr-un strămoș comun pentru a deveni specii diferite în urmă cu aproximativ între două milioane și 400.000 de ani în urmă. Dar, chiar înainte sau în timpul Epochii de Gheață cele două specii s-au apropiat iar urșii polari s-au împerecheat cu femelele de urși bruni irlandezi.

Foto: Flickr / Lars K. Jensen

Sursa: BBC


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger