Urşii polari mai pot fi încă salvaţi, dar numai cu reduceri drastice ale emisiilor

1

Urşii polari mai pot fi încă salvaţi, dar numai dacă se iau măsuri imediate de reducere a gazelor cu efect de seră, arată un studiu publicat în revista Nature și citat de The Guardian.

Noul studiu contrazice cercetări anterioare potrivit cărora temperaturile din zona arctică au depăşit deja pragul care duce la pierderea ireversibilă a gheţii.

Cercetătorii de la Polar Bears International susţin, însă, că e greu de crezut că gheaţa arctică, pe care urşii polari o folosesc ca platformă pentru vânat şi pentru a se înmulţi, va suferi un declin ireversibil în cazul în care temperaturile sar peste un anumit prag.

“Se crede că nu mai e nimic de făcut pentru a salva urşii polari, dar nu este adevărat”, spune autorul Steven Amstrup.

Potrivit lui Andrew Derocher, expert al urşilor polari de la Universitatea Alberta din Edmonton, Canada, care nu a fost implicat în studiu, spune că cercetarea lui Amstrup este prima care abordează salvarea urşilor din perspectiva reducerii emisiilor de carbon.

Amstrup a folosit cinci scenarii ale nivelului de gaze cu efect de seră pentru a estima pierderea de gheaţă în următorul secol. Lucrarea sugerează că va fi o relaţie lineară între temperatură şi gheaţă: pe măsură ce temperatura va creşte, gheţa va dispărea lent.

Dacă emisiile continuă să crească în ritmul actual, două treimi dintre urşii polari vor dispărea până în 2050. Populaţiile din Golful Hudson, Golful Baffin, Marea Beaufort de Sud şi Marea Barents vor fi lovite cel mai puternic. În plus, cantitatea optimă de habitat al urşilor polari în zona arctică va scădea cu 50%.

Însă reduceri drastice ale emisiilor de 70% până în 2100 ar limita pierderea habitatului la doar 20%, ceea ce ar duce la salvarea urşilor polari.

Derocher este sceptic privind implementarea acţiunilor necesare de reducere a emisiilor la timp. “Există puţine indicii că aceste strategii de reducere a emisiilor vor fi implementate la timp. La nivel global, 25% dintre mamifere sunt ameninţate cu dispariţia iar, în acest context, soarta urşilor polari este, din păcate, tipică”, spune acesta.

Pierderea habitatului nu este singura ameninţare la adresa speciilor din zona arctică, potrivit altei cercetări publicate în această săptămână în revista Nature. Pe măsură ce gheaţa se topeşte, specii care au stat separate până acum încep să interacţioneze, generând specii hibride şi ducând la extincţia speciilor rare.

Studiul lui Brendan Kelly, de la Administraţia Naţională pentru Oceane şi Atmosferă din Juneau, Alaska, arată că din 22 de specii care au “hibridizat”, 14 sunt, momentan, listate ca periclitate.

Foto: EPA

Tags:Un comentariu

  1. Pingback: Un urs polar a înotat 232 de ore fără oprire » Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger