Urşii panda, pe cale să fie reintroduşi în sălbăticie

0

Conservaţioniştii chinezi sunt pe cale să reintroducă urşii panda în sălbăticie, după 15 ani, ca urmare a rezultatelor încurajatoare ale eforturilor de înmulţire a acestora. În prezent, numărul urşilor panda captivi a ajuns la 300, ceea ce oferă speranţe pentru iniţierea programelor de reintroducere a acestora în natura. La sfârşitul anului trecut existau deja 168 de pui crescuţi la Centrul pentru Cercetarea Reproducerii Urşilor Panda din Chengdu, unde s-au înregistrat cele mai multe progrese în ceea ce privește reproducerea speciei.

În scopul protejării speciei aflate în pericol de dispariţie, cercetătorii fac eforturi de înmulţire a populaţiei captive din 1963. Au avut de depăşit însă multe obstacole în calea stabilizării numărului de urşi panda. Urşii panda au o fereastră foarte scurtă în ciclul natural reproductiv. Femelele sunt în călduri doar 72 de ore pe an şi pot rămâne gestante doar într-o fereastră de 12 sau 24 de ore din această perioadă. În aceste condiții, cercetătorii monitorizează cu precizie potenţialul de reproducere al urşilor panda, analizându-le inclusiv urina, zi de zi, pentru a evalua nivelul de hormoni.

Oamenii de știință au încercat să stimuleze împerecherea urşilor panda, dar majoritatea rarelor interacţiuni se încheiau dezamăgitor. Printre metodele testate se numără filme de educaţie sexuală şi chiar Viagra. Cele mai multe tehnici eşuau, iar urşii deveneau violenţi. În plus, sarcinile femelelor panda pot dura între 11 săptămâni şi 11 luni şi pot rămâne nedetectate până cu puţin timp înainte de naştere, așa că cercetătorii au fost extrem de atenţi după procedurile de inseminare artificială.

Succesul celor de la Centrul pentru Cercetarea Reproducerii Urşilor Panda din Chengdu se datorează în mare măsură tehnicii de “amăgire” a mamei panda astfel încât să aibă grijă de ambii pui pe care îi aduce pe lume – femelele au tendinţa să îngrijească un singur pui din gemenii născuţi şi să-l abandoneze pe celălalt. Când se întâmpla acest lucru, cercetătorii luau puiul abandonat, îl ţineau în incubator şi îl “roteau” cu cel ales de mamă, astfel încât femela îi îngrijea pe ambii pe rând, fără să-şi dea seama. Rata de supravieţuire a urşilor panda a crescut astfel cu 98%.

Foto: Reuters


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger