Urşii, faţă în faţă cu provocarea număratului

0

Urşii negri au demonstrat că pot înţelege diferenţa dintre “mai puţin” şi “mai mult”, arată un studiu publicat în revista Animal Behaviour. Trei exemplare din această specie, aflate în captivitate, au fost parte dintr-un experiment care a inclus o serie de teste, pe ecranul tactil al unui calculator, iar studiul este, spun autorii săi, primul de acest fel realizat cu urşi (de fapt, primul realizat cu carnivore de mari dimensiuni).

 

 

„Oamenii nu percep urşii ca fiind atât de inteligenţi pe cât chiar sunt. Deşi au, se pare, cel mai mare creier între carnivore, ca dimensiune, modul în care îl folosesc este prea puţin cunoscut”, a explicat Jennifer Vonk, coordonatoare a studiului. Ea a spus că, înainte de experimentul propriu-zis, urşii negri (nord-americani) au fost instruiţi să înţeleagă procesul şi echipamentul implicat în teste. Apoi, urşilor le-au fost prezentate seturi de puncte (aranjate în formaţie) pe ecranul tactil, iar oamenii de ştiinţă au urmărit dacă animalele înţeleg diferenţa dintre „mai puţin” şi „mai mult”, prin alegerile lor, răsplătite cu mâncare, dacă erau corecte. Tiparul formaţiunilor de puncte a fost modificat, ulterior, acestea fiind prezentate şi în mişcare sau disparate, pe ecran, pentru a se observa mai bine dacă urşii aleg corect varianta pentru care urmau să fie recompensaţi, mai exact, dacă au abilitatea de a „număra” şi nu doar de a aprecia dimensiunea.

„Nu putem spune, în urma experimentului, că într-adevăr urşii ştiu să numere, aşa cum o facem noi, cel puţin nu în acest moment al studiului, dar pare că, într-adevăr, ei reuşesc să se raporteze la numărul unor obiecte şi nu doar la suprafaţa acoperită de acestea sau la dimensiunea lor”, a conchis Vonk. Rezultatele urşilor au fost comparate cu teste similare realizate pe primate, iar cercetătorii au remarcat, în cazul unuia dintre urşi, similarităţi cu rezultatele obţinute de primate, ceea ce îi încurajează să creadă că abilităţile cognitive ale urşilor trebuie analizate în continuare. „Studiul deschide poarta către a ridica întrebări comparative legate de abilităţile cognitive ale speciilor, lucru care, până acum, nu a fost cercetat în această manieră”, a mai spus coordonatoarea studiului citat.

 

Sursa şi foto: BBC Nature

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger