Urs polar, mort de foame din cauza pierderii gheții

0

Schimbările climatice au dus la reducerea gheții din zona arctică până la un nivel record anul trecut, forțând animalele să se deplaseze mai departe în căutare de mâncare.

Un urs polar a murit de foame în Svalbard, fiind găsit piele și os din cauza dispariției gheții pe care să vâneze foci. Dr. Ian Stirling, care studiază urșii polari de aproape 40 de ani, a examinat ursul și a concluzionat că reducerea gheții l-a forțat să plece mai departe în căutarea hranei.

“Din poziția în care a murit, se pare că ursul a murit de foame în locul în care a căzut”, spune Stirling, care a observat că ursul nu mai avea grăsime deloc, și ajunsese puțin mai mult de piele și os.

Ursul fusese examinat de cercetătorii de la Institutul Norvegian Polar în aprilie în sudul regiunii Svalbard, un arhipelag din zona arctică, și părea sănătos. Același urs fusese prins în zonă în anii anteriori, ceea ce face ca găsirea lui la 250 de kilometri în nordul regiunii, în iulie, să fie o deplasare neobișnuită. Ursul a mers, se pare, o distanță dublă sau chiar triplă decât în mod obișnuit pentru a găsi hrană.

Urșii polari se hrănesc aproape exclusiv cu foci și au nevoie de gheață pentru a captura prada. Dar în 2012 s-a înregistrat cel mai scăzut nivel al gheții din zona arctică.

Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii prezice că pierderea tot mai mare de gheață va însemna pierderea a între o treime și o jumătate din populația de urși polari în următoarele trei generații, adică în 45 de ani.

Sursa: Guardian


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger