Următorul tău şef ar putea fi un computer

0

Domeniul inteligenţei artificiale vine mereu cu noutăţi, precum programele care se ocupă de delegarea responsabilităţilor sau diverselor sarcini angajaţilor (angajaţilor în carne şi oase). Aşa este AutoMan, primul sistem complet computerizat care se ocupă de procesul de trasare sau încredinţare de sarcini sau activităţi punctuale prin platforme de tip crowdsourcing, precum Amazon’s Mechanical Turk.

 

 

„Mai bine am ca şef un computer decât un nemernic”, şi-a spus Daniel Barowy, specialist în informatică la Universitatea din Amherst, Massachusetts; şi, în acest spirit, a creat AutoMan, care funcţionează prin intermediul platformelor precum Mechanical Turk (unde sunt postate, de către oricine, diverse probleme care să fie rezolvate cu ajutorul altora). „Este un nou mod de interacţiune computerizată. Schimbă lucrurile. Poate propune locuri de muncă, coordonează muncitori, acceptă sau respinge oferte de lucru şi administrează plăţi. Practic, înlocuim şefii angajaţilor cu un computer”, explică creatorul programului. „În fapt, calculatorul face munca neplăcută şi lasă oamenilor sarcinile interesante, creative sau distractive”, mai consideră acesta.

Programul poate fi încorporat în diverse aplicaţii, precum VizWiz, ştie să lucreze cu bugete date şi cei care vor interacţiona cu el nu vor putea să îşi dea seama că e vorba de o maşinărie şi nu de o echipă de oameni. Din partea angajaţilor care apelează la platforme precum Mechanical Turk, reacţiile de până acum au fost pozitive faţă de apariţia AutoMan. „Când un şef uman îţi respinge munca, poate fi o chestiune nedreaptă, personală, subiectivă. Dar asta nu are cum să se întâmple la AutoMan. Oamenii ajung să îl iubească pentru că este imparţial”, explică Barowy. Echipa coordonată de el, care a lucrat la dezvoltarea proiectului, speră ca invenţia lor să cucerească planeta şi să se ocupe de probleme şi sarcini peste tot în lume. „AutoMan ar putea, în fapt, să ajute la dezvoltarea unei noi clase de slujbe care ar putea deveni un nou sector al economiei mondiale”, consideră Emery Berger, membru al echipei.

 

Sursa şi mai multe detalii: New Scientist

Foto: Article.wn.com

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger