Oamenii de știință de la Universitatea din Liverpool, Marea Britanie, au descoperit că urme de picior extrem de vechi, localizate în Laetoli, Tanzania, arată că o formă umanoidă de picioare și mers a existat chiar mai devreme decât spuneau calculele de până acum. Cu două milioane de ani mai devreme.
Studii diverse au arătat, de-a lungul timpului, că principalele caracteristici ale piciorului uman, cum ar fi abilitatea de a se desprinde de pământ prin utilizarea degetului mare sau mersul în întregime pe verticală, biped, au apărut cu aproximativ 1,9 milioane de ani în urmă, în era timpurie Homo Sapiens. Cercetătorii din Liverpool, alături de colegii lor de la universitățile din Manchester și Bournemouth, au demonstrat, însă, că urme ale unui strămoș umanoid datează încă de acum 3,7 milioane de ani și caracteristicile urmei de picior a acestuia sunt similare celor moderne aparținând oamenilor, nu cimpanzeilor, gorilelor sau urangutanilor (și acestea capabile de mers biped).
Prin utilizarea unor mijloace moderne, computerizate, de analiză și dezvoltare de simulări, echipa de cercetători a ajuns la concluzia că urmele de picior descoperite la Laetoli indică clar un mers biped, coordonat de partea din față, în special de degetul mare. Cercetătorii spun că descoperirile lor demonstrează că multe dintre trăsăturile pe care azi le considerăm specific umane au evoluat, de fapt, acum patru milioane de ani la o specie considerată ”rezidentă în copaci”. Printr-o tehnică specială, ce a folosit informații despre presiune (din urmele de picior descoperite, din urmele marilor maimuțe și cele ale omului modern), dimensiuni și alte ingrediente științifice, cercetătorii de la Liverpool au obținut o simulare a strămoșului care și-a lăsat amprenta piciorului în Tanzania (foto). Studiul a fost publicat recent de jurnalul Interface al Societății Regale.
Sursa și foto: ScienceDaily