Urina umană, adăugată în compostul folosit ca îngrăşământ, ajută recoltele

0

Oamenii folosesc bălegarul ca fertilizator natural de milenii; însă, potrivit oamenilor de ştiinţă, şi urina umană ar avea potenţial de “aur lichid”, ca şi material de compost, pentru că ar ajuta foarte mult culturile şi ar duce la recolte bogate.

 

 

Premisa este simplă: urina este bogată în nitrogen, o substanţă de care plantele au mare nevoie. Îngrăşămintele comerciale ajută plantele să crească oferindu-le nitrogen din belşug direct la rădăcină, dar aceştia pot dăuna mediului şi chiar plantelor, în final. Plus că nu toţi fermierii din lume îşi pot permite să cumpere îngrăşăminte pentru culturile lor. Aici şi-ar face intrarea în scenă urina umană, spun oamenii de ştiinţă. Debendra Shrestha, cercetător în cadrul Universităţii Tribhuvan din Kathmandu, Nepal, spune că fermierii nepalezi au folosit de secole urina umană pentru a ajuta creşterea culturilor. Motivul: urina este gratuită şi se produce din belşug, nu are efecte adverse asupra mediului, dar are efecte benefice asupra culturilor. Întrebarea este: chiar există aceste efecte? Pentru a afla răspunsul, Shrestha şi colegii ei au cultivat ardei dulce pe mai multe loturi de pământ, dintre care unele îmbogăţite cu o combinaţie diferită de mai multe tipuri de urină umană, compost şi uree. Urina a fost colectată de la toalete publice locale, iar compostul a fost făcut din bălegar de vacă.

Plantele crescute în solul îmbogăţit cu urină umană şi compost au crescut cel mai bine, au făcut cei mai mulţi ardei şi au avut cea mai bună rată de fruct per plantă, arată studiul oamenilor de ştiinţă publicat în revista Scientia Horticulturae. Astfel, oamenii de ştiinţă au tras concluzia că urina este atât de eficientă datorită faptului că lucrează alături de alţi factori, cum ar fi substanţele din compost. Există şi studii, realizate în Africa, în care au fost folosite combinaţii de urină umană, materie fecală umană şi materie fecală de la pui şi găini pentru a testa eficienţa lor ca îngrăşământ, dar rezultatele nu au fost diferite faţă de cele obţinute cu ajutorul îngrăşămintelor comerciale artificiale. Alţi oameni de ştiinţă notează că folosirea urinei umane ridică o serie de probleme: în primul rând, nu oricine poate trăi liniştit cu ideea folosirii ei ca îngrăşământ pentru plante pe care urmează să le mănânce; apoi, aceasta trebuie folosită împreună cu compostul pentru a fi eficientă, deoarece, de una singură, nu are suficienţi nutrienţi pentru a susţine creşterea plantelor timp de mai mulţi ani.

 

Sursa şi foto: National Geographic

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger