Urechi umane scoase la imprimanta 3D

0

V-aţi tăiat din greşeală urechea? Nicio problemă, scoateţi una la imprimanta 3D şi mergeţi la un chirurg, să o ataşeze în locul celei pierdute. Sună a operaţiune dintr-un film SF, dar este cât se poate de real.

 

 

Săptămâna trecută, cercetători de la Universitatea Hangzhou Dianzi din China au prezentat rezultatul unui proiect la care lucrau – imprimanta 3D Regenovo. Particularitatea sa este că, spre deosebire de alte imprimante 3D, care, în general, funcţionează cu plastic sau metal, aceasta funcţionează cu ţesut viu şi poate genera, după cum se vede şi în imaginea de mai sus, urechi umane, chiar dacă sunt de dimensiuni mici.

Echipa universităţii chineze nu este singura pe drumul experimentelor cu imprimarea 3D a unor părţi din organismul uman. Tot în acest an, o echipă de la Universitatea Cornell din Ithaca, New York, a prezentat o imprimantă capabilă să producă urechi, iar alţi cercetători, de la Universitatea Organovo din San Diego, California, se pregătesc să prezinte lumii ficat uman scos la imprimantă. Alţi cercetători de la Universitatea Heriot-Watt din Edinburgh, Marea Britanie, au reuşit să transforme celule stem umane embrionare în cerneală pentru imprimantă 3D. Iar o femeie a reuşit să scoată la imprimanta 3D un os din titan. În curând, vom avea, probabil, şi clone scoase tot la imprimanta 3D.

 

Sursa şi foto: New Scientist


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger